SonGoace
6.02.2004, 13:15:59
Mam pytanbie, czy da sie jakoś zablokować mozliwość stawiania serwerów na komputerach sieciowych podłaczonych do internetu na DL604 pracującym z DSL ? Chodzi m io to ze placki u mnie w sieci stawiają serwery do gier co zwalnia łacze, czy da sie to jakos zablokować ?
spenalzo
6.02.2004, 15:01:36
Jeżeli połączenie przechodzi przez jakiś serwer to zablokuj te porty na których chodzą gry
Zepco
6.02.2004, 15:25:31
A masz przekierowane porty na kompy na których stoją serwery w virtual serwer?
Jak juz koledzy pisali - zeby kompy z twojego LANu chodzily na zewnatrz jako serwery, musza byc odpowiednie wpisy przekierowujace konkretne porty pod konkretne maszyny LANu.
Chyba nie tutaj jest zrodlo problemu. Sprawdzales jak wyglada sytuacja z P2P :?:
SonGoace
6.02.2004, 18:24:51
Ro nie jest serwer ftp czy tego typu, to jest serwer stawiany w grze, np quake czy red faction, a do takiego nie trzeba stawiać virtuala w ruterze, nie wiem jak to zablokowac
No jak to nie trzeba??
Kazdy soft, ktory ma dzialac w trybie aktywnym (ma byc bezproblemowo dostepny z "zewnatrz") musi miec przekierowany port/zakres portow pod konkretna maszyne, na ktorej to dziala.
A czy to chodzi o FTPa, czy o gierke, to roznicy nie ma najmniejszej - ta sama metoda dzialania.
PS Sprawdz lepiej dokladnie, co Ci sie wysyca - UL, czy DL.
Kocurro
6.02.2004, 21:06:51
Ale przy grach jest obejscie tego...
gra będąca serwerem łączy sięz innym serwerem i całość przechodzi z serwera-routera do serwera-gry...
przynajmniej np. w quake tak jest...możliwości zablokowania...no cóż...są chyba programy do tego...
a co do blokownaia odpwoiednich portów to są zabawki do tych gier które to obchodzą i puszczają dane np. portem 80 - znacie taki
polecam rozejrzenie siew sieci za odpowiednim softem, truydno znaleźć ale jest
SonGoace
6.02.2004, 22:27:35
Pewnie gdybym miał kompa- serwera to bym zablokował ale zamiast serwera mam ruter więc pewnie soft odpada !
spenalzo
6.02.2004, 23:57:39
Zawsze możesz zastosować metodę brute-force :-) Jeżeli ktoś obciiąża łącze to wyjmujesz mu kabelek (jezeli masz regulamin to dodajesz sobie odpowiedni zapis, który userzy musza zaakceptować)
Kocurro
7.02.2004, 00:11:23
SonGoace powiem Ci tak zainwestuj 200 złotych w kupno komputera bramki...wstawisz go pomiędzy łącze główne a router...zwróci Ci się a na nim ustawisz dowolny soft (nawet spy

)
Spenalzo (forgive me) - wiesz co...nie podejrzewałem Cię o takie metody...ja polecam inną...gdy ktoś jest upierdliwy to bezpiecnzik mu na klatce wyłączyć...
spenalzo
7.02.2004, 01:16:31
Cytat
Spen - wiesz co...nie podejrzewałem Cię o takie metody...ja polecam inną...gdy ktoś jest upierdliwy to bezpiecnzik mu na klatce wyłączyć...
Ja bym Ci chyba całą skrzynke wyrwał. :?
Aha mój pseudonim to "spenalzo".
SonGoace
7.02.2004, 09:53:06
Inwestować w sprzęt ? heh 200 zł droglą nie chodzi jak sie nie pracuje, co do kabelka to powiem w tajemnicy że robie tak czasem, ale czesciej zaczynam agresywnie sciągać co powoduje podskoczenie pingu do wartości nie pozwalających im grać

- a co do bespieczników to hmmm, ciekawy pomysł

:D:D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.