Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: rozkład lotów samolotów :)
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
slaw:)
teamt pracy: sprzedaż i rezerwacja biletów lotniczych.

mam już mniej więcej wszystko zaplanowane. Powstał taki oto problem:

klient rezerwuje bilet na lot. lot sklada sie z polaczen, bo nie zawsze lecimy bezposrednio z jednego miejsca do drugiego. Np. Bydgoszcz - Warszawa - New York. Moze byc czasami wiecej polaczen skladajacych sie na jeden zarezerwowany przez klienta lot (tak mi sie wydaje, bo nie latam samolotami, nie ma potrzeby). Moj pomysl byl taki:

spis polaczen:
- miasto poczatkowe
- miasto koncowe

Wychodzi wiec np:

- Bydgoszcz - Warszawa
- Warszawa - New York

Tu jest jeszcze ok, bo podajemy skad chcemy leciec - Bydgoszcz, dokad - New York. Szuka wiec polaczen, gdzie miasta poczatkowe to bydgoszcz, a koncowe to NY, pozniej wybiera z nich tylko te, gdzie pojawia sie warszawa (jako koncowe tam, gdzie poczatek jest Bydgoszcz, a jako poczatek, tam gdzie koncowe to NY).

Pytanie jak zrobic cos takiego, gdy lecimy np:

Bydgoszcz - Warszawa - Berlin - Paryz - New York.

Sposob, ktory podalem sie chyba nie sprawdzi i nie wiem jak to zrobic. Moze ktos z Was ma jakis pomysl na to?

Troche namieszalem, ale chyba da sie to zrozumiec.

Z gory dzieki za odzew i pomoc

pozdrawiam

spenalzo
tabela "polaczenia"
- id polaczenia
- miasto startowe
- miasto docelowe
- przesiadki (domyslnie NULL)

tabela "miasta"
- id miasta
- nazwa

Jezeli masz lot bez przesiadek to robisz tak, w tabeli polaczenia:
id: xxx
mstartiowe: 1
mdocelowe: 43
przesiadki: null

Jezeli masz lot z dwoma przesiadkami to w tabeli polaczenia wpisujesz tal:
id: xxx
mstartiowe: 1
mdocelowe: 43
przesiadki: 543,85

Czyli ID miast rozdzielone przecinkami.
W ten sposób łatwo szukać lotów bez przesiadek (tam gdzie jest NULL), łatwo pobrać nazwy przesiadek (np. " WHERE miasta.id IN (543,85)") i jest porządek.
dzieki. myslalem jakos w tych okolicach, ale nie moglem wpasc dokladnie.

ale jeszcze jedno: czy wartosci ni musza byc atomowe (niepodzielne)? bo przesiadki wychodza w tym wypadku nieatomowe i czy to tak moze byc?

ale i tak dzieki za pomoc. sprobuje tak zrobic. mam nadzieje, ze jest to poprawnie (te nieatomowe wartosci). chyba, zeby jeszcze tabele jedna dorobic z przesiadkami?
spenalzo
Niee, po co dodatkową tabelę? W kolumnie przesiadki umieszczasz nazwy miast gdzie są przesiadki, rozdzielone przecinkami.
oki. dzieki wielkie. jak zaimplementuje rozwiazanie to sie odezwe.

pozdr

dzieki spenalzo za pomoc. jeszcze do tego tematu wrocimy. nie mialem zbyt czasu, zeby to dopracowac (tak akurat wypadlo licho) wiec nie robie na razie.

probowalem tak jak napisales: bez tabeli przesiadki, ale w mysql mi to nie wychodzi. ale to ma czas. jakos nie moge sie w tych samolotach, liniach i polaczeniach znalezc.

zapraszam za to do nowej dyskusji: http://forum.php.pl/viewtopic.php?p=82016

ja tu jeszcze wroce smile.gif

pozdr

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.