Dobry wieczór wszystkim.
Po pierwsze witam się na forum.
Po drugie, nie wiem, czy nie powinienem tego pytania zamiescić trochę gdzie indziej, ale tu taki pasujacy wątek...
Do rzeczy:
Mam wf-maga 7.4.2 i sqlserwer2000 w pewnej firmie. Ludzie się loguja tak przez lan jak i przez vpn i przez zdalne pulpity. Naraz nawet do 30 osób. Pięknie chodzi i jest ok.
Chciałbym jednak zrobic stronkę, na której uzytkownicy z 2 róznych firm mogliby przegladać sobie wzajemnie dane z wfmagow (stany towarów). Skonstruowałem skrypcik php pobierajacy odpowiednie dane z tabeli artykul. Jednak skrypcik za nic w swiecie nie chce sie polaczyc z baza maga..... Mam w domu zainstalowanego maga. Odpaliłem. Gdy jako serwer (w okno logowania do maga) wpisalem ip serwera firmy i hasło, wszysko się połączyło i działa (wiec jest dobrze skonfigurowane chyba?) Natomiast wpisanie tych samych danych do skryptu daje komunikat "
Warning: mssql_connect() [
function.mssql-connect]: Sybase: Client message: Server is unavailable or does not exist. (severity 78) in
/test.php on line
12" ( test.php to mój skrypcik).
Serwer sql jest chyba ok skonfigurowny(jest protokol tcp zaznaczony, dodany), w \system32 biblioteka ntwdblib.dll jest w wersji 2000.80.2039.0, sql konfigurator maga tez pokazuje, że wszystko jest ok. Firma ma dsl ze stalym IP, a na routerze jest przekierowany port 1433 na maszyne z magiem (maszyna na pewno nasluchuje na 1433). Firewall na pewno nie blokuje (probowalem wyłaczac).
Skrypcik wrzucam na serwer-konto, które mam w nazwa.pl.
i nie działa...
ponizej skrypcik (moze w nim cos trzeba zmienić? nie wiem, bo nie za bardzo znam się na php)...
<html>
<body>
<?php
$myServer = "83.13.xxx.xxx:1433";
$myUser = "sa";
$myPass = "*****";
$myDB = "nazwa_bazy";
//connection to the database
$dbhandle = mssql_connect($myServer, $myUser, $myPass)
or die("Couldn't connect to SQL Server on $myServer");
//select a database to work with
$selected = mssql_select_db($myDB, $dbhandle)
or die("Couldn't open database $myDB");
//declare the SQL statement that will query the database
$query = "SELECT nazwa2 ";
$query .= "FROM artykul ";
$query .= "WHERE id_artykulu='1'";
//execute the SQL query and return records
$result = mssql_query($query);
$numRows = mssql_num_rows($result);
echo "<h1>" . $numRows . " Row" . ($numRows == 1 ? "" : "s") . " Returned </h1>";
//display the results
while($row = mssql_fetch_array($result))
{
echo "<li>" . $row["nazwa2"] . "</li>";
}
//close the connection
mssql_close($dbhandle);
?>
</body>
</html>
Co jeszcze mogę sprawdzić?
pozdrawiam wszystkich