Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: WF-Mag dla Windows przez internet
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
kubosh3
Witam. Mam poważny problem. Zainstalowałem WF-Maga dla Windows na 2 komputerach . Jeden komputer to serwer i ma stałe IP , a drugi klient .
Komputery są w rożnych miejscach i zależy mi na ich połączeniu smile.gif.
Nie mam zbytnio pomysłu jak rozwiązać problem połączenia...ponieważ wyskakuje komunikat "serwer SQL nie istnieje.... "

W obydwu przypadkach komputery są połączone z siecią przez Router. Czy ma to jakieś znaczenie. Bardzo bym prosił o pomoc .

Pozdrawiam smile.gif
klooz
Witam wszystkich. Mój pierwszy post, więc pozdrawiam kolgów :)

Dość wazeliny :)

Ja bym nie przesyłał danych WF-MAGa tak przez internet, bo z każdą wersją ten program wysyła tego coraz więcej.
Zastanów się nad dwoma rozwiązaniami:
1. Zdalny pulpit
2. Tunelowanie przez jakiś VPN z kompresją

Inaczej będzie naprawde wolno chodziło. Już przetestowałem to.

Ale jeśli musisz sam się o tym przekonać, to podaj więcej danych:
- jaka wersja SQL Servera
- na jakim porce pracuje
- jakie protokoły ma aktywne i jak skonfigurowane

W menu WF-MAGa masz taki programik "Konfigurator SQL" czy jakoś tak. I tam większość
rzeczy możesz ustawić. Chyba nawet wyjątek dla windowsowej zapory.

--
Pozdrawiam,
klooz
prachwal
Cytat(kubosh3 @ 8.02.2009, 18:30:15 ) *
Witam. Mam poważny problem. Zainstalowałem WF-Maga dla Windows na 2 komputerach . Jeden komputer to serwer i ma stałe IP , a drugi klient .
Komputery są w rożnych miejscach i zależy mi na ich połączeniu smile.gif .
Nie mam zbytnio pomysłu jak rozwiązać problem połączenia...ponieważ wyskakuje komunikat "serwer SQL nie istnieje.... "

W obydwu przypadkach komputery są połączone z siecią przez Router. Czy ma to jakieś znaczenie. Bardzo bym prosił o pomoc .

Pozdrawiam smile.gif

VPN na serwerze i połączenie PPPoE do serwera

wbijasz się wtedy klientem bezpośrednio do sieci na serwerze

ps. są do tego kreatory winksmiley.jpg
ezekel
Dobry wieczór wszystkim.

Po pierwsze witam się na forum.
Po drugie, nie wiem, czy nie powinienem tego pytania zamiescić trochę gdzie indziej, ale tu taki pasujacy wątek...
Do rzeczy:

Mam wf-maga 7.4.2 i sqlserwer2000 w pewnej firmie. Ludzie się loguja tak przez lan jak i przez vpn i przez zdalne pulpity. Naraz nawet do 30 osób. Pięknie chodzi i jest ok.

Chciałbym jednak zrobic stronkę, na której uzytkownicy z 2 róznych firm mogliby przegladać sobie wzajemnie dane z wfmagow (stany towarów). Skonstruowałem skrypcik php pobierajacy odpowiednie dane z tabeli artykul. Jednak skrypcik za nic w swiecie nie chce sie polaczyc z baza maga..... Mam w domu zainstalowanego maga. Odpaliłem. Gdy jako serwer (w okno logowania do maga) wpisalem ip serwera firmy i hasło, wszysko się połączyło i działa (wiec jest dobrze skonfigurowane chyba?) Natomiast wpisanie tych samych danych do skryptu daje komunikat "Warning: mssql_connect() [function.mssql-connect]: Sybase: Client message: Server is unavailable or does not exist. (severity 78) in /test.php on line 12" ( test.php to mój skrypcik).

Serwer sql jest chyba ok skonfigurowny(jest protokol tcp zaznaczony, dodany), w \system32 biblioteka ntwdblib.dll jest w wersji 2000.80.2039.0, sql konfigurator maga tez pokazuje, że wszystko jest ok. Firma ma dsl ze stalym IP, a na routerze jest przekierowany port 1433 na maszyne z magiem (maszyna na pewno nasluchuje na 1433). Firewall na pewno nie blokuje (probowalem wyłaczac).

Skrypcik wrzucam na serwer-konto, które mam w nazwa.pl.

i nie działa...

ponizej skrypcik (moze w nim cos trzeba zmienić? nie wiem, bo nie za bardzo znam się na php)...

<html>
<body>

<?php
$myServer = "83.13.xxx.xxx:1433";
$myUser = "sa";
$myPass = "*****";
$myDB = "nazwa_bazy";

//connection to the database
$dbhandle = mssql_connect($myServer, $myUser, $myPass)
or die("Couldn't connect to SQL Server on $myServer");

//select a database to work with
$selected = mssql_select_db($myDB, $dbhandle)
or die("Couldn't open database $myDB");

//declare the SQL statement that will query the database
$query = "SELECT nazwa2 ";
$query .= "FROM artykul ";
$query .= "WHERE id_artykulu='1'";

//execute the SQL query and return records
$result = mssql_query($query);

$numRows = mssql_num_rows($result);
echo "<h1>" . $numRows . " Row" . ($numRows == 1 ? "" : "s") . " Returned </h1>";

//display the results
while($row = mssql_fetch_array($result))
{
echo "<li>" . $row["nazwa2"] . "</li>";
}
//close the connection
mssql_close($dbhandle);
?>

</body>
</html>

Co jeszcze mogę sprawdzić?

pozdrawiam wszystkich
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.