Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z str_replace()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Larges
Witam.
Korzystam z contentu który pobieram z plików o ustalonym kodowaniu windows-1250.
Treść pobieram i zapisuję do zmiennej $content, następnie chcę wykonać następującą rzecz:

Kod
$content_2 = iconv('cp1250', 'UTF-8', $content);

$content_2 = str_replace("[Miejscowość]", '<div class="cos">Miejscowość</div>',$content_2);

echo $content_2;

W tekście jest naturalnie "[Miejscowość]", jednak poprzez str_replace() nie mogę tego ciągu zamienić na innym jeśli jest w nim literka ś,ć i inne ogonki.
Czy macie na to jakiś pomysł? Coś zapewne robię nie tak...
erix
Pytanie wyciągające - w jakim kodowaniu jest zapisany skrypt, w którym masz wstawione str_replace" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual?
Larges
Nie bardzo rozumiem pytania.

Strona kodowana w UTF-8.

Skrypt również się zapisuje w jakimś kodowaniu?
O takim czymś nic nie wiem. Dodam że korzystam z eclipse jeśli ma coś wspólnego ze sprawą.
erix
Cytat
Nie bardzo rozumiem pytania.

W jakim kodowaniu jest zapisany plik .php zawierający funkcję zamieniającą?

Cytat
Skrypt również się zapisuje w jakimś kodowaniu?

No, a jak można by było bez kodowania...? Pewnie, że jakieś kodowanie obowiązuje; inaczej nie byłoby w nim polskich diakrytyków.
Larges
Przyznam się że jestem totalnie zagięty - zagiąłeś mnie.

W sumie jestem przekonany o Twojej racji ale niestety nie wiem jak mogę sprawdzić kodowanie mojego skryptu. Gdzie się je ustawia? Poprzez FTP ala prawa dostępu, czy w inny sposób, np. jakoś w eclipse?

Sorka że truję ;/
ziqzaq
W eclipse. Prawy klik na pliku -> Właściwości (Properties) i tam zobaczysz kodowanie pliku np. UTF-8.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.