Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: błąd typu 550 site chmod command failed
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
glass
Czy ktoś miał do czynienia z błędem 550 site chmod command failed przy próbie zmiany atrybutów folderu, który to został utworzony z poziomu php, ja to zrobiłem poleceniem
  1. <?php
  2. ?>
, w ten sposób utworzony katalog zyskuje atrybuty domyślne 0755, mogę to naprawić poleceniem
  1. <?php
  2. chmod($katalog)
  3. ?>
ok, w tej kwesti sprawa się załatwia, do czego zmieżam chodzi mi o upload i zapis pliku na serwerze, tą drogą przy tworzeniu katalogu, plik nie chce się w nim zapisywać, więc pytam gdzie tkwi problem? próbowałem wyczytać w google jednak dopatrzyłem się jedynie sposobów na zmianę atrybutów lub jak kasować folder, który to ma problem tego typu, natomiast mi chodzi o zapis w takim katalogu pliku, dzięki za odpowiedź!
ddiceman
Uzytkownik serwera (pewnie nobody) nie ma prawa do wykonywania (x) programu chmod a zatem nie mozesz z poziomu serwera (php) zmienic praw dostepu dla zadnego pliku - nawet tego, ktory utowrzyl sam serwer.
glass
nie wiem o co ci chodzi pisałem że prawa mogę sobie przyznać w każdej chwili, tworzyć katalog też nie jest problem, pozostaje kwestia zapisania pliku w tym utworzonym katalogu więc;?
ddiceman
na jakie prawa mozesz sobie zmienic? 777? i z poziomu serwera czy roota? bo wg mnie komunikat jasno mowi
'550 site chmod command failed' - nie powiodlo sie wykonanie polecenia CHMOD
I jak jest w koncu - mozesz zmienic prawa nowoutworzonego folderu:
Cytat
błędem 550 site chmod command failed przy próbie zmiany atrybutów folderu

czy nie mozesz:
Cytat
mogę to naprawić poleceniem [...] ok, w tej kwesti sprawa się załatwia

?
Pilsener
No to masz w końcu problem ze zmianą chmodu folderu czy zapisaniem pliku w folderze przy uploadzie? Bo nic nie można wywnioskować z tego co piszesz...

Cytat
pozostaje kwestia zapisania pliku w tym utworzonym katalogu więc;?
- więc czemu piszesz o chmodach i folderach - daj nam kod, który odpowiada za zapisywanie pliku, to może coś poradzimy.
glass
napisałem jasno i wyraźnie cytuję
Cytat
do czego zmieżam chodzi mi o upload i zapis pliku na serwerze, tą drogą przy tworzeniu katalogu, plik nie chce się w nim zapisywać

problem zapisu pliku w nowo utworzonym folderze jest podobny do zmiany atrybutów po przez klienta ftp w tak samo tworzonym folderze, już tłumaczę:

w taki sposób tworzę katalog z chmod równym 0777, jednak plik nie chce się w nim zapisać

Kod
$folder=$_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] . '/zalacznik/' ."";
$data=date(d_F);

mkdir("$folder/$data");
$ok = chmod("$folder/$data", 0777);

if($ok){echo"nadane";} else{echo"blad";}

jak mówiłem o zmianie atrybutów katalogu prze klienta ftp, to miałem na myśli akcję utworzenia zwykłego katalogu po przez mkdir bez nadawania atrybutów, próbując zmienić atrybuty za pomocą klienta na 0777 pojawia się problem 550 chmod site command failed, co by nie było tworzę katalog przy pomocy tego samego polecenia, więc te dwie akcje są powiązane, może należy to zrobić inaczej?

mam nadzieję że coś wyjaśniłem biggrin.gif
Sky_walker
(Chyba) ty jako użytkownik konta www nie masz uprawnien do wykonania komendy chmod - wiec bez wzgledu na to co zrobisz - nie uda ci sie wykonac tego: $ok = chmod("$folder/$data", 0777);
U mnie na serwerze taz mam 550 i tez nie jestem w stanie mieszac chmod.
glass
to rozwiązuje mój inny problem, testowałem polecenia na innym serwerze i faktycznie komenda chmod nie chce działać to nie wszystko katalogów też nie da się tworzyć:), więc za sprawą mogą stać uprawnienia, ale co w takim przypadku czy można się ubiegać o zwiększenie praw? poruszam ten sam wątek na forum hostingu, gdzie mam swoje konto i zobaczymy co z tego wyniknie, ale czy nie da się temu zaradzić na własną rękę czy to tak poważna sprawa?dzięki:)
erix
A ja zamykam temat za naruszenie zasad panujących w dziale i zignorowanie prośby o poprawkę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.