Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] system blogowy, zasada dzialania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
!*!
Na jakiej zasadzie działa odczyt konkretnego artu np. w wordprees.

Chodzi mi o to że linkiem do niego np. jest http://domena.com/jak-dziala-ten-link

Oczywiście jest zamiana tego linku w RR, tylko chodzi mi o to w jaki sposób taki link odczytuje konkretny art z bazy? Indeksowana jest nazwa całego linku która bywa tytułem artu?
erix
Cytat
Indeksowana jest nazwa całego linku ?

Podczas dodwanaia notki WP generuje identyfikator, który jest potem sprawdzany w URL. W zależności od ustawień w grupie "odnośniki", może być sprawdzany ID, data lub właśnie ten identyfikator. Rozejrzyj się dobrze po oknie edycji wpisu, a znajdziesz pole służące do edycji identyfikatora.

A przekazywanie do skryptu? mod_rewrite + wewnętrzny silnik przetwarzający regułki.
!*!
czyli:

Kod
ID   tytul            tresc
1    blebleble         xxx
23   cccccccdfdsfsf    xxx
43   zxczxwer3         xxx
77   blabla            xxx

czyli mam napisać coś takiego:

link który prowadzi do "cccccccdfdsfsf", z zaindeksowanego pola tytuł pobiera unikalny ID który pobiera treść?
erix
Nie, z tego, co pamiętam, to w WP jest coś takiego:
Kod
ID  tytul               ident ....
1   zażółć gęślą jaźń   zazolc-gesla-jazn

Możesz zarówno po ID, jak i po identyfikatorze. W WP to już zależy od konfiguracji; w domyślnej jest wykorzystywany /rok/miesiąc/ident.
!*!
I to właśnie ten identyfikator mam/mogę zaindeksować jako BOLEAN?
erix
Boolean? :|

Sory, ale trochę nie kumam, co może mieć identyfikator wieloznakowy do wartości 0/1. Jaśniej proszę. tongue.gif
!*!
Chodziło mi o rodzaj wyszukania np.

1. <?php
  2. $zapytanie = mysql_query("SELECT COUNT(temat) FROM arty WHERE MATCH(temat) against ('$wynik*' IN BOOLEAN MODE)");
  3. ?>
erix
Eeee, a po co tak...? Przecież jak szukasz notki, to wystarczy sprawdzić identyfikator:
  1. SELECT * FROM notki WHERE ident="identyfikator-notki"

Albo pomyślałeś coś innego i nie powiedziałeś, albo źle zrozumiałem.
!*!
Tak, ale jak zaindeksować takie dane? Tbela ident, to w tym wypadku ID artu, a jak zaindeksować to w takim razie aby tytuł, był linkiem który baza odszuka po ID?
erix
Tabela, czy kolumna? Napij się kawy. tongue.gif

Cytat
a jak zaindeksować to w takim razie aby tytuł, był linkiem który baza odszuka po ID?

Indeksy, wyszukać po ID, pisz po polsku, bo naprawdę zagmatwałeś...

Jeśli chodzi o wyszukiwanie, to zwykle robię to tak:
Kod
example.org/jakis-tytul-128.htm

I wyciągam tylko 128, bo mi jest potrzebne; sprawdzam pseudoidentyfikator (jakis-tytul), jeśli się nie zgadza w tym, co w bazie, to przekierowanie 301, aby uniknąć duplicated content.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.