Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]cron
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
peter13135
ostatnio czytałem co nieco o cronie, mimo to nadal niewiem jak to działa, jak z tego skorzystać
po pierwsze, czy ten cron jest dostępny na większości serwerów?? czy trzeba go jakoś doinstalowywać?? no i czy np do swojego xamppa mogę dodać takie udogodnienie??

proszę o link do jakiegoś artykułu który by odpowiedział na moje pytania, albo prostą odpowiedź biggrin.gif
erix
Cytat
mimo to nadal niewiem jak to działa, jak z tego skorzystać

A wikipedię toś widział? http://pl.wikipedia.org/wiki/Cron_(Unix)

Cytat
po pierwsze, czy ten cron jest dostępny na większości serwerów??

Na płatnych tak. Na darmowych rzadko.

Cytat
no i czy np do swojego xamppa mogę dodać takie udogodnienie??

Tak. Albo kombinujesz z Zaplanowanymi Zadaniami, albo CRONw.
peter13135
aha, no a jakiś tutorial jak to używać z php znajdę??
erix
A wpisałeś choć raz cron do forumowej wyszukiwarki...? sleep.gif
peter13135
no tak ale tam ciężko sie doszukać ;]

no a taki skrypt jak przemo ;] można ustawić by robił kopie bazy codziennie, i przemek działa na darmowych serwerach, co ten skrypt wykorzystuje do robienia tej kopii??
erix
Cytat
no tak ale tam ciężko sie doszukać ;]

Osobiście odpowiadałem w chyba 2-3 tematach o cronie tongue.gif

Cytat
można ustawić by robił kopie bazy codziennie, i przemek działa na darmowych serwerach, co ten skrypt wykorzystuje do robienia tej kopii??

Ja działam na serwerach? O jaaaaa. biggrin.gif

To, że phpBB modified by Przemo działa na darmowych nie oznacza, że jest dostęp do crona. Cronem możesz wywołać skrypt php, ale czy i jak backupować ten jeden z gorszych skryptów for, to już pytanie do supportu.
peter13135
no może i nie ideał, wiadomo że skrypt nie obiektowy i duża ilość modów go mocno zamula... ale mimo to jest to chyba najbardziej rozbudowany skrypt wśród darmowych skryptów ;]

no i wydaje mi sie że troche mnie źle zrozumiałeś (lub ja ciebie nie rozumiem) ;]
w skrypcie przemka ;] jest opcja która robi backup co dziennie, nawet jeśli crona na serwerku niema, a więc na mój rozum wychodzi na to że żeby wykonywać skrypt co jakiś czas nie musi na serwerze być cron.
erix
Cytat
i duża ilość modów go mocno zamula...

Mało który skrypt forum jest teraz obiektowy. Komercyjne na pewno.
A zamulanie, to jest najważniejsza wada.

Cytat
ale mimo to jest to chyba najbardziej rozbudowany skrypt wśród darmowych skryptów ;]

Spierałbym się.

Cytat
jest opcja która robi backup co dziennie, nawet jeśli crona na serwerku niema, a więc na mój rozum wychodzi na to że żeby wykonywać skrypt co jakiś czas nie musi na serwerze być cron.

O ile się nie myle, działa to na innej zasadzie - w miarę, jak użytkownicy odwiedzają serwis, sprawdzany jest czas i wykonanie zadania. Któryś użytkownik po prostu wyzwoli zdarzenie w zależności od tego, kiedy otworzył stronę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.