Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] gd watermark
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
seba22
Witam,

Mam problem,
Mam zdjęcie uploadowane przez usera, chciał bym zrobić mu watermark, w postaci obrazka na dole ekranu.

1) czy dodając watermark, mogę skorzystać z pliku PNG z pustym tłem ? Tj, mam np kółko namalowane w gimpie, eksport do png z przeźroczystością, czy po założeniu takieo czegoś będzie nałożone tylko kółko czy do okoła niego czarne tło wynikające z braku warstw ?

2) Najważniejsze pytanie, ze wszystkich, chciał bym watermark dać w prawym dolnym rogu.
Jak takie coś dokonać ?

Żeby zawsze był na dole...
Bo obrazki mają różne rozmiary, każdy o tym wie.
mamy osie x,y

i nakladajac obrazek mozemy podac x,y jako lokalizacje.

Jak podać to w takiej formie zeby zawsze wybierało dół ekranu jako lokalizację, jakiś pomysł zmyślny ?

pozdrawiam
webdevil
Cytat(seba22 @ 15.02.2009, 10:39:54 ) *
1) czy dodając watermark, mogę skorzystać z pliku PNG z pustym tłem ? Tj, mam np kółko namalowane w gimpie, eksport do png z przeźroczystością, czy po założeniu takieo czegoś będzie nałożone tylko kółko czy do okoła niego czarne tło wynikające z braku warstw ?

Możesz skorzystać z PNG - będzie przeźroczysty.

Cytat(seba22 @ 15.02.2009, 10:39:54 ) *
2) Najważniejsze pytanie, ze wszystkich, chciał bym watermark dać w prawym dolnym rogu.
Jak takie coś dokonać ?

Odejmij od długości/szerokości obrazka długość/szerokość znaku wodnego i wyjdzie Ci pozycja, w którym masz go wstawić....
seba22
Czy to będzie odpowiednia procedura ( wzięte z manuala, bo jest kilka, samo copy, itp )

1. <?php
  2. imagecopymerge($dest, $src, 10, 10, 0, 0, 100, 47, 75);
  3. ?>
webdevil
spróbuj to się przekonasz
seba22
Błąd, w polu gdzie mam puste tło, zostaje czarne obramowanie... :/

Dla tego tak naciskałem na to pytanie.

Mam 2 pliki png

łącze je ze sobą.

W pierwszym mam puste tło, w gimpie to wygląda jak kratownica.

eksport do png czyli z przeźroczystą warstwą...

jak w gd lacze, to tam gdzie jest kratownica ( pusta warstwa ) dostaje pięknie czarne tło :/
I zapisuje nałożenie czarnego...

Chodzi o te czarną ramkę.
RafaelX
http://php.net.pl/manual/pl/image.examples-watermark.php poczytaj
seba22
Cytat(RafaelX @ 15.02.2009, 12:38:42 ) *

Ten sposób działa, i nie wyświetla ramki...
Ciekaw jestem dla czego...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.