Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mod rewite
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
metoda
witam

dopiero raczkuje w przyjaznych adresach URL, i mam takie pytanie:

w pliku .htaccess mam:

CODE

Options FollowSymLinks
RewriteEngine On
RewriteRule ^index.html$ index.php [L]

dlaczego wpisujac mojastrona.com/index.php w pasku przegladarki jest wlasnie index.php a nie index.html questionmark.gif
czy ja moze nie zrozumialem konwencji dzialania mod rewrite questionmark.gif
bigZbig
Zamieniasz index.html na index.php poza tym mod_rewrite nie zmienia tylko wyglądu adresu na pasku adresu przeglądarki ale faktycznie zmienia wskazanie z jednego adresu na inny
metoda
sory ale nie rozumiem. czyli do czego mi potrzebne ten mod rewrite questionmark.gif co ja zyskuje dzieki niemu questionmark.gif

zalozmy mam adres mojastrona.com/index.php?produkt=prod1 no i mam rewrite na mojastrona.com/prod1.html , czyli co sie dokladnie z tym dzieje ? gdzie jest widoczna ta nowa strona questionmark.gif
webdevil
strona będzie widoczna pod adresem mojastrona.com/prod1.html
jak ktoś wejdzie na ten adres to tak naprawdę na serwerze uruchomi się nie plik prod1.html (który może w ogóle nie istnieć) tylko plik index.php?produkt=prod1

co zyskujesz? ładniejsze adresy, przydatne czasami też ukrycie pliku php
metoda
ok rozumiem, ale w jakis sposob google zindeksuje moje linki questionmark.gif 

skoro na stronie mam odnosniki do produktow w ten sposob index.php?what_type=blablabla questionmark.gif 

to google zindeksuje to jako index.php?what_type=blablabla czy jako blablabla.html questionmark.gif

no i jezzcze jedno, czy dobrze jest zapisana ta Reguła questionmark.gif

RewriteRule ^typ.html$ index.php?a=typ [L] questionmark.gif
webdevil
Musisz zmienić odnośniki na "blablabla.html" na stronie, żeby to miało sens. Po co mod_rewrite skoro będziesz i tak miał php...

Reguła nie jest ok. Powinno być:
Kod
RewriteRule ^typ\.html$ index.php?a=typ [L]
metoda
dzieki, dla Ciebie pomógł smile.gif

chociaż reguła nadal nie działa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.