Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Parsowanie pliku tekstowego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Spooky2
Witam. Potrzebuje podpwiedzi, bo byc moze wywazam otwarte drzwi. Mam do sparsowania plik txt, dokladnie wyciag mbankowy zacigniety za pomoca mbank-cli czyli txt w ktorym to poszczegolne atrybuty sa oddzielone od siebie (kolumny)

nazwa_konta data typ_operacji opis, cos w ten desen.

Plik w calosci czytam do tablicy (file) i traktuje eregiem wiersze w poszukiwaniu wartosciowych informacji... No wlasnie wiersze, a nie kolumny w danym wierszu....
W przypadku odnalezienia wartosciowej informacji chcialbym miec tez ladnie kwote ale juz bez wykonywania ereg...
Czyli czy da sie czytac po kolumnach? Gdyby to byl taki ladny pliczek xmlowy jak wyrzuca np mBank history to byloby miodzio, a tak trzeba porzezbic nieco wiecej.

z gory dzieki za sugestie
ayeo
Witam!

Wszystko czego Ci trzeba znajdziesz tutaj.

Pozdrawiam!
Spooky2
Nom nie do konca dziala to tak jakbym sobie zyczyl, ale efekt osiagnalem.. akurat tutaj kwote latwo wylapac bo jest na stalym miejscu, z pozostlaymi kolumnami juz tak lekko nie jest, ale dzieki za podpowiedz. Moze kiedys sie to gdzies porzyda w wiekszym stopniu :-)
dr_bonzo
Zapewne jest to (ten wyciag z banku) CSV [jak pisal aeyo] i ta funkcja ci sie przyda, ew. ustaw inne parametry separatorow.
Spooky2
Cytat(dr_bonzo @ 25.02.2009, 15:14:02 ) *
Zapewne jest to (ten wyciag z banku) CSV [jak pisal aeyo] i ta funkcja ci sie przyda, ew. ustaw inne parametry separatorow.

Nie to nie jest csv, wowczas od reki bym jej uzyl. Mam plik zrzucony z mbank-cli - format to kolumny oddzielone spacjami ;-) - jak na wyciagu :-)

nazwa konta data_operacji kwota typ operacji tytulem
mBiznes 2009-02-20 49.00 przelew przychodzac Jank Kowalski 23-Stycznia Faktura vat nr

yzucie " " jako sepatatora w funkcji daje czesciowo efekty do pola tytulem funkcja dziala nawet ok, ale samo pole tytulem potrafi dzielic na 5-6 kawalkow :-) ze wzgledu na pojawiajace sie tam spacje. Niewazne, efekt osiagnalem, kwote czyta ladnie, bo zawsze jest 4 wyrazem w tablicy. Reszta mnie nie obchodzi bo i tak jade calym eregiem po wierszu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.