zrobiłem sobie frameworka i super wszystko działało, ale do czasu

Oto kilka fragmentów kodu:
kontroler
<?php public function show(){ $get=$this->model['audioM']->show($this->helper['session']->get('uid')); $data['result']=$get; $data['show']=1; $data['session']=$_SESSION; $data['logged']=$this->helper['session']->isLogged($_SESSION); $data['baseURL']=$this->baseURL; $this->helper['template']->loadView('audio', $data); } ?>
model
<?php public function show($uid){ $que=$this->sql->query(\"SELECT * FROM audios WHERE audio_owner='$uid'\"); $how=$this->sql->how_many($que); $i=0; while($d=$this->sql->fea($que)){ $i++; $response[$i]=$d; $response[$i]['sended']=$this->explode_time($d['audio_date']); } $response[0]=$how; return $response; } ?>
widok
Kod
{include file=\"header.tpl\"}
{if $data.show eq 0}
{$data.result}
{else}
{foreach from=$data.result key=k item=d}
{$d.sended.owner}
{/foreach}
{/if}
{include file=\"footer.tpl\"}
{if $data.show eq 0}
{$data.result}
{else}
{foreach from=$data.result key=k item=d}
{$d.sended.owner}
{/foreach}
{/if}
{include file=\"footer.tpl\"}
już się topię w tym kodzie - nie mogę zdiagnozować błędu - czy to w widoku coś porąbałem ze smarty, czy to w modelu coś z zapisem do tablicy asocjacyjnej, czy też w kontrolerze źle połączyłem. A może to ta późna godzina na mnie oddziałuje?
________________________________________________________________________________
Widzę, że albo nie umiecie, albo nie chcecie mi pomóc, albo nie rozumiecie o co mi chodzi

To może z innej bajki:
po wywołaniu print_r:
Kod
Array ( [result] => Array ( [0] => Array ( [audio_id] => 62 [audio_owner] => 45 [audio_title] => Crying Blood [audio_url] => http://www.wrzuta.pl/audio/a0WLc6cjv9/vv_brown_-_crying_blood [audio_date] => 1232832175 [audio_position] => 0 [sended] => Array ( [rok] => 2009 [miesiac] => 1 [dzien] => 24 [godziny] => 22 [minuty] => 22 ) ) ) [show] => 1 [session] => Array ( [time] => 1235597772 [uid] => 45 [login] => exother [ip] => 89.231.226.43 [id] => 500354eee6e1e9d2096e29b381981ae551f3a2617400cb9b702fb8bc404ed2d74332d2f6 [logged] => 1 ) [logged] => 1 [baseURL] => http://www.borysiio.pl/ )
chcę w smarty wyświetlić to, co zawarte w [result]