Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Jakie kodowanie?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cisu
Witam,

mam takie pytanie, jakie kodowanie ustawić na stronie żeby dobrze współpracowała z MySQL i czy polskie znaki mogą być wyświetlane bez ich podmieniania?

Proszę o pomoc.
Kamil Jura
ISO-8859-2 smile.gif I pamiętaj, abyś edytor html miał z obsługą tego kodowania.
mike
Cytat(cisu @ 25.02.2009, 15:01:40 ) *
mam takie pytanie, jakie kodowanie ustawić na stronie żeby dobrze współpracowała z MySQL i czy polskie znaki mogą być wyświetlane bez ich podmieniania?
Jakiekolwiek.
Ważne żeby baza i strona miały to samo kodowanie (oczywiście zawierające polskie znaki diakrytyczne). Nie ważne jakie.
A żeby od wyboru głowa Cię nie bolała to: UTF-8
cisu
Cytat(mike @ 25.02.2009, 15:04:47 ) *
Jakiekolwiek.
Ważne żeby baza i strona miały to samo kodowanie (oczywiście zawierające polskie znaki diakrytyczne). Nie ważne jakie.
A żeby od wyboru głowa Cię nie bolała to: UTF-8

z tym że przy UTF-8 zamiast ąęćółńźż wyświetla mi �����. Dlaczego?
mike
Cytat(cisu @ 25.02.2009, 15:10:10 ) *
Dlaczego?
Baza, nagłówki na stronie i pliki strony mają być w tym samym kodowaniu!
U Ciebie nie są. Setki takich wątków jest na forum.
Kamil Jura
Mam to samo, ale nie wiem dlaczego. Mi wystarcza iso-8859-2 . Baza danych współpracuje bez problemu z tym kodowaniem. Nawet nie musisz jej ustawiać, po prostu automatycznie wykryje kodowanie. Koniecznie edytor z obsługą iso-8859-2.

Pozdrawiam
Onliner
Potrzebujesz edytora który zakoduje ci ogonki w UTF-8 smile.gif Np. php webpage editor, eclipse, crimson editor itd..
Ps. Też polecam UTF-8
cisu
ok thx all
zegarek84
poczytajcie tutaj jak zadeklarować UTF-8:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...mp;#entry573726
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.