Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dziwne klopoty z imagecreatefromjpeg
Forum PHP.pl > Forum > PHP
arcis
Czy istnieja ograniczenia wielkosci plikow w formacie jpeg. Uploaduje na serwer pliki w formacie jpeg. I od kiedy zaczalem wczytywac oooogromne pliki (w pamieci po rozpakowaniu ponad 10MB - 3000x3501) php pisze:
>> Warning: imagecreatefromjpeg: '/tmp/phpNExdwk' is not a valid JPEG file ...
kod wyglada tak:

$rozmiar = GetImageSize($Zdjecie);
$Szerokosc = $rozmiar[0];
$Wysokosc = $rozmiar[1];
$im = ImageCreateFromJPEG($Zdjecie); <<<<< i tu jest blad w/g niego

gdy zmodyfikuje i przed linia gdzie jest blad wpisuje:
print $Szerokosc."<br>";
print $Wysokosc."<br>";
print $Zdjecie_type."<br>";
to podaje wszystkie dane na temat pliku (rozmiar oraz typ) czyli go rozpoznaje!
Wiec skad po chwli w nastepnej linii kodu "not a valid"?
Wniosek - jakies ograniczenia w dostepie pamieci questionmark.gifquestionmark.gif A moze procedura obslugi jpeg nie potrafi odczytac wiekszych niz jakiestam bo dla plikow mniejszych (do 1000x1000) dziala bez problemu.
Blagam, pomozcie bo stworzylem juz cala baze i jak przyszlo do testow na plikach na jakich ma pracowac to taki problem. Zazaczam odrazu ze musze wczytac plik do pamieci aby zrobic miniaturke oraz dodatkowy plik jpeg zabezpieczony logiem.

pozdrawiam
AH
scanner
Hmm.. nie bawiłem się jeszcze w tworzenie grafiki, ale tak na chłopski rozum. Ograniczeń wielkości samego pliku z tego co pamiętam nie ma http://myfileformats.com/download.php?url=...d=730&name=JPEG, tak samo jak wielkość pliku na dysku też jest zależna tylko od filesystemu.
Cytat
$im = ImageCreateFromJPEG($Zdjecie); <<<<< i tu jest blad w/g niego
Hmm.. Prawdopodobnie się mylę, ale to chyba jednak bedzie coś z ograniczeniami dostępu do pamięci. Co innego pobrać nagłowiek pliku z jego rozmiarami, a co innego dekodować takie monstrum do pamięci.

3000x3501 [rozmiar] x 3 [1 segment na kazda skladowa koloru] = 31509000 b

30 Mbajtów - sporo i to tak skromnie licząc w pamięci.
BTW: co ty masz na tych jpegach?
Zaznaczam ze to takie moje dywagacje tylko...
Method
arcis nie pamietam dokladnie wiec nie chce opowiadac bzdur, ale mam w ksiazce dokladnie cala gd opisana przypomnij mi sie na maila jutro bede w domciu to sprawdze pozdrawiam method@web-tec.pl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.