Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Dane z formularza do linku.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
_Martin_
Witam

Mam problemik niby łatwy a jednak troche mnie dręczy!

Mam taki formularz:

1. <?php
  2. <form action="index.php?str=liga&liga=" method="GET">
  3.        <div ><span class="lewa">&nbsp;&nbsp;<h4><b>Dywizja:</b></h4></span> <span class="prawa"><input class="itext" name="dywizja"  style="width:100">&nbsp;&nbsp;</span><br><Br></div>
  4.        
  5.        <div><span class="lewa">&nbsp;&nbsp;<h4><b>Liga:</b></h4></span> <span class="prawa"><input class="itext" name="liga"  style="width:100">&nbsp;&nbsp;</span><Br><Br></div>
  6.        
  7.        <div><span class="lewa">&nbsp;&nbsp;<h4><b>Sezon:</b></h4></span> <span class="prawa"><input class="itext" name="sezon" value="1" disabled style="width:100">&nbsp;&nbsp;</span><Br></div>
  8.        <br>
  9.  
  10.        <div><Center>
  11.        <input type="submit" class="ibutton" value="Przejdź" />
  12.    </from>
  13. ?>

Chcę aby po wypełnieniu formularza przenosiło mnie do linku np:
index.php?str=liga&liga='.$_GET['dywizja'].'_'.$_GET['liga'].'
Jak to zrobić bo ?
Pozdrawiam
Foxx
Nijak bo dopóki nie wyślesz formularza, nie wiadomo jakie wartości mają mieć te zmienne w tablicy $_GET.
Na siłę można by zrobić przekierowanie ale to bez sensu bo po co na siłę wstawiać te zmienne do URL'a skoro i tak masz je dostępne w tablicy $_GET po wysłaniu formularza? Jeżeli baaardzo Ci zależy na takim kształcie urla to mi do głowy przychodzi tylko header().
_Martin_
No właśnie .
Chodzi o to ze po wpisaniu danych do formularza dywizja i liga przekierował go do do wybranego numeru dywizji i ligi
który wpisuje się w link smile.gif
Pomyślę jeszcze
Foxx
Przecież nie ma problemu żeby po wypełnieniu formularza wyświetlać co się chce na podstawie danych podanych w formularzu. Po co Ci akurat taki kształt linka - nie rozumiem...
_Martin_
Bo zbudowałem strone tak że jak wpiszesz sobie np:

ndex.php?str=liga&liga=1_1 wbije cie do 1_1 a jak
ndex.php?str=liga&liga=4_48 to do 4_48 czaisz smile.gif a tam wszystko względem właśnie tej ligi zapytania do bazy mają klauzule
WHERE
liga="'.$_GET['liga'].'"

w naszym przypadku np 1_1 albo 4_48 smile.gif
Pozdrawiam
Foxx
A nie możesz gdziekolwiek przed wykonaniem zapytania SQL zrobić z danymi z formularza tego
  1. <?php
  2. $_GET['liga'] = $_GET['dywizja'].'_'.$_GET['liga'];
  3. ?>

questionmark.gif
_Martin_
Hej rozwiązałem to troszeńke inaczej:

1. <?php
  2. if($_POST['dywizja'] && $_POST['liga1']== !null){
  3.  
  4.    header('location: index.php?str=liga&liga='.$_POST['dywizja'].'_'.$_POST['liga1'].'');
  5.    
  6.    }
  7.    else{
  8.        
  9.    }
  10. ?>

Początek kodu formularza:
<form action="?str=liga" method="POST">

Tak że dzięki za wskazówkę!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.