W PA mam mozliwosc dodawania nowych userow.
Podaje login, haslo, imie nazwisko etc.
Jednak chcialbym miec taka mozliwosc:
podaje do formularza login, nastepnie skrypt sprawdza mi czy taki user widnieje w bazie danych(mysql) i jesli tak to jego haslo zapisuje do zmiennej).
Nastepnie calosc czyli dane z formularza + haslo z mysql zostaja zapisane do pliku.
Chcialem to zrobic w taki sposob:
<? $html->SetTitle('Dodaj użytkownika'); $html->SetTitle('Zapisywanie'); $login = $vars->Get('login'); $password = $vars->Get('password'); $name = $vars->Get('name'); $access = $vars->Get('access'); $class = $vars->Get('class'); $new_user = new Iuser($dbi); $new_user->login = $login; $new_user->name = $name; //to sam dodalem $host = 'localhost'; $user = 'user'; $haslo = 'pw'; $nazwa_bazy = 'db_name'; $zapytanie = 'SELECT `user_password` FROM `phpbb_users` WHERE `username` = "$login"'; $new_user->password = $kolumna['user_password']; //kiedys bylo $new_user->password = md5($password); // reszta juz byla $new_user->access = $access; $new_user->class = $class; $result = $dbi->query($query); if($result->count() != 0) $html->Error(true,'Login zajęty','Użytkownik o wybranym loginie już istnieje. Wybierz inny.',true); $query = new txtdb_InsertQuery('users',$new_user->ToArray()); $dbi->query($query); $html->Redirect('admin.php?action=users&subaction=add',0); $html->Message('Użytkownika dodano',$lang['redirect'],$lang['go_now'],'admin.php?action=users&subaction=add',true); ?>
Cos jest nie tak z tym sprawdzaniem czy user jest w bazie. Bo jak sobie zamiast `username` = "$login" przypisze np. "test" i taki user jest to wtedy mi dopisuje haslo, jednak jesli ja wprowadzam login do formularza to juz nie.
Prosze o pomoc.
mogę liczyć na kogoś pomoc

jakies pomysly?
Wazne.