Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]Jak zrobic pole tekstowe w artykule?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Michalo1994
Mam pytanie, jak zrobić w artykule pole tekstowe, aby po wpisaniu jakigos hasla np "dom", pojawial się napis"tak, to dom"?? Mam na stronce zainstalowaną Joomlę, wiec mam to w postaci kodu normalnie w artykul wpisac pod tekstem, czy jak??
bełdzio
to ma być jakaś zwykła "zabawka" czy hasło "z prawdziwego zdarzenia"? bo jak to 1. to mozna to zrobic prosto wykorzystujac js; pobierasz wartosc pola przy pomocy getElementById, a nastepnie porownujesz z ustalonym textem; nalezy pamietac tylko o tym ze napis, ktory trzeba wpisac mozna podejrzec w zrodle strony; mozna rowniez bawic sie ajaxem, ale to juz inna bajka smile.gif
Michalo1994
Tak to ma być♦ to pierwsze, moglby mi ktos dac gotowy kod, bo nie znam javy;(?
Spawnm
po pierwsze gotowca nikt ci nie da ->zapraszamy na giełdę ofert

a dodatkowo nie java tylko javascript .

jak chcesz się sam bawić to poszukaj o document.getElementById('id').
na górze jest temat z linkami do kursów .
Michalo1994
wstydnis.gif Szukalem, ale nie znalazle, niemogłbys mi podac kodu, na takie male pole tekstowe, ktor wpisze np "koło" i pojawi sie napis "tak, to koło", questionmark.gif Pleas, zalezy mi na czasie;)
artur_dziocha
a co zaliczenie jakies??smile.gif
jest giełda ofert
oraz w sieci mnóstwo tutoriali
Michalo1994
No ale jak pisze w googlach pole tekstowe to wyskakują formularze ktore inf na maila wysylaja. Pomozcie dajcie link do takiego pola tekstowego jak ja chce, lub dajcie gotowy kod;)
Maciekbjw
http://www.kacka.pl/index.php?showtopic=149

Może to Ci pomoże.
Michalo1994
Dzięki, ale skopiowalem ten kod i jak otweram w przeglądarce to obojętnie co wpisze, nic sie nie pojawia;(

Może zły kod:?

<script type="text/javascript">  
function sprawdz(formularz)  
{  

if(formularz.haslo.value != formularz.haslo2.value)  
  {  
  alert('Podane hasla roznia sie od siebie');  
  return false; //nie wysle formularza  
  }  
  else  
  {  
  alert('Jest ok, wysylamy formularz;)');  
  return true; //wysle  
  }  
  }  
</script>  

<form action="" method="post" onsubmit="return sprawdz(this);"
<input type="text" name="haslo"/>
<input type="text" name="haslo2"/>
<input type="submit" />
</form>

Może to źle robie? Wkleilem ten kod do artykulu na stronie, otwarłem artykul i zobaczyłem pole tekst i przycisk wpisalem byle co nacisnalem i nic;(
piotrooo89
tu nie masz zamknięcia:

1. <form action="" method="post" onsubmit="return sprawdz(this);"
Michalo1994
Działa, ale mi o to nie chodzilo;( Tu są dwa pola poruwnujace hasla, a ja chce jedno i gdy sie wpisze" drzewo" to pojawia sie napis"Tak to drzewo", a jesli sie wpisze inne slowa to pojawia sie napis "nie, sprobuj ponownie", Pomuzcie
piotrooo89
  1. <script type="text/javascript">
  2. function sprawdz(formularz)
  3. {
  4.  
  5. if(formularz.haslo.value != 'drzewo')
  6. {
  7. alert('nie, try again');
  8. return false; //nie wysle formularza
  9. }
  10. else
  11. {
  12. alert('Tak to drzewo');
  13. return true; //wysle
  14. }
  15. }
  16. </script>
  17.  
  18. <form action="" method="get" onsubmit="return sprawdz(this);">
  19. <input type="text" name="haslo"/>
  20.  
  21. <input type="submit" />
  22. </form>

tylko nie bardzo wiem po co Ci to?
Michalo1994
piotrooo89  jestes super

Jak otwieram w notatniku, to wszystko ok, ale jak wstawiam do artykulu na mojej stronce w Joomla, to nic sie nie dzieje, jak otwieram stonke to widze kod zamiast pola, co mam zrobic zeby poprawnie dzialalo??
piotrooo89
piszesz artykuł? chcesz w nim dać działający kod? taki przykład, tak dobrze rozumiem? to poczytaj o iframe.
Michalo1994
Tak o to chodzi. Bedzie o chodzic na Joomli?  A daloby się zrobic tak ze po wpisaniu jakieos hasla nie poawi sie okno, tylko np tekst"Tak to jest drzewo" pojawi sie pod polem tekstowym??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.