Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] Usuwanie linijki z *.txt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
patryk20120
Witam, mam plik np. "test.txt" i wyświetlam go na stronie, mam juz formularz do dopisywania danych do pliku, lecz jak zrobic, jeżeli się pomylę, jakieś usuwanie ?
treśc przykładowego pliku:
Kod
<table>
<tr> <td>dane 1</td>
<td> dane 2</td></tr></table>

i chciałbym zrobić jakieś inputy obok tych danych i przycisk usuń, który by działał mniej więcej tak jak tu http://forum.php.pl/index.php?showtopic=112697 że jak zaznaczę input obok "dane 1" i nacisne "usuń" to mi usuwa z pliku tylko te "dane 1" czyli usuwa linie "<td>dane 1</td>" mógłby mi ktoś powiedziec, czy istnieje taka funkcja, która usuanie dany fragment z pliku tongue.gif ?
erix
Cytat
czy istnieje taka funkcja, która usuanie dany fragment z pliku ?

Nie ma takiej funkcji. winksmiley.jpg

Jedyne wyjście, to przeiterowanie wszystkich linijek (while" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual + fgets" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual) z "licznikiem" (jeśli krok pętli == linijka, to jej nie zapisuj). Mam nadzieję, że mniej więcej wiesz, o co chodzi. winksmiley.jpg
patryk20120
Mniej więcej już mam zrobione, tylko jak zapisywac do pliku, aby tworzyła się nowa linia questionmark.gif
Mam tak i nie działa:
  1. <?php
  2. ...
  3.    fwrite($file, "$nick | $tresc /n");
  4. ...
  5. ?>
erix
Zamiast slesza w /n użyj odwrotnego. winksmiley.jpg
patryk20120
Działa i usuwa, wielkie dzięki winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.