Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]Sklep w symfony
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
prohol
Witam

W ramach nauki i lepszego poznani symfony mam do napisania sklep internetowy z obsluga paru tysiecy produktow oraz rozbudowany panel administracyjny z roznymi rolami uzytkownikow.

Czy to dobry framework do tego typu zadania? Jak jest z dostepnoscią pluginow np do obslugi koszyka, kategorii, itp specyficznych dla sklepow internetowych? Na stronie symfony nie znalazlem nic ciekawego:(. Wiem ze jest projekt sfshop w oparciu o symfony ale nie udostpenia on pluginow tam uzytych.
phpion
Jeśli chodzi o obsługę koszyka to jest jakiś plugin:
http://www.symfony-project.org/plugins/sfShoppingCartPlugin
Nie używałem więc Ci nic na ten temat nie powiem. Piszesz o pluginie do obsługi kategorii - bez przesady, tego typu rzeczy możesz bez problemu przecież samemu napisać. Ja osobiście nie jestem zwolennikiem pluginów do Symfony (prócz sfGuard) bo (dla mnie) wprowadzają więcej zamieszania niż pożytyku.

Jeżeli natomiast chodzi o kwestię wyboru frameworka to może przeczytaj temat Wybór frameworka. Ja osobiście do napisania sklepu internetowego wybrałem Kohana. Jeżeli jednak piszesz to projekt w celach edukacyjnych (poznanie Symfony) to nie szukaj alternatywnych rozwiązań.
prohol
dzieki phpion za link do tego pluginu.

Ogolnie z tym kategoriami to sie zle wyrazilem:) chodzilo mi o cos np takiego jak sfPropelActAsNestedSetBehaviorPlugin (http://www.symfony-project.org/plugins/sfPropelActAsNestedSetBehaviorPlugin). Oczywiscie planuje uzyc jeszcze sfGuard.
Lonas
W symfony 1.2 jest propel 1.3 ktory ma juz wbudowaną obsługe drzew więc nie potrzeba pluginu smile.gif
axi
Cytat(prohol @ 3.03.2009, 09:25:10 ) *
Wiem ze jest projekt sfshop w oparciu o symfony ale nie udostpenia on pluginow tam uzytych.

Jak ściągniesz projekt, to aby wykorzystywać pluginy wystarczy je skopiować do folderu pluginów (chyba, że pisząc, że nie są udostępnione masz na myśli licencję, a nie kwestie techniczne).
Speedy
Cytat(Lonas @ 3.03.2009, 13:16:18 ) *
W symfony 1.2 jest propel 1.3 ktory ma juz wbudowaną obsługe drzew więc nie potrzeba pluginu smile.gif

Czy ja wiem, czy w sklepie są aż tak bardzo potrzebne drzewa? IMO zagłębienie powinno być nie większe, niż do 3 poziomu, bo jak będzie tego za dużo, to całość będzie mało przejrzysta i zbyt rozdrobniona. Wszystko zależy od specyfiki konkretnego sklepu. Zresztą, jak już zostało wspomniane, nie ma co przesadzać z tymi pluginami. Do niektórych rzeczy owszem się przydają, ale tak trywialną rzecz, jak kategorie można sobie od ręki samemu zrobić.
Btw. Ja też podobnie, jak kolega phpion wybrałem Kohanę do sklepu winksmiley.jpg (jestem w trakcie pisania).
prohol
Z tymi kategoriami to wiem ze trywialna rzecz bo robilem nie raz wykozystujac rekurencje. Natomiast obecnie chcialem skozystac z innych sposobow przechowywania tego typu struktur w bazie i dodatkowo ciezko mi na obecnym poziomie prac stwierdzic jak "glebokie" beda zagniezdzenia w kategoriach.

Cytat

Obecnie na serwerze mam zainstalowana wersje 1.1.7 bo z pear domyslnie ta wersje zainstalowal admin ale przekonam go do 1.2:)
dr_bonzo
Na serwer wrzucasz projekt symfony z zamrozonymi bibliotekami - przez co nie interesuje cie ktora wersja symfony/propel jest na serwerze, korzystasz ze swojej - i co sie stanie jak admin znow ja auaktualni itp.
prohol
Cytat(dr_bonzo @ 4.03.2009, 12:40:27 ) *
Na serwer wrzucasz projekt symfony z zamrozonymi bibliotekami - przez co nie interesuje cie ktora wersja symfony/propel jest na serwerze, korzystasz ze swojej - i co sie stanie jak admin znow ja auaktualni itp.

No tak...opcja freeze:) dzieki.
k0b3
Odświeżam temat, ponieważ zaczynam prace nad sklepem w Symfony

Ktoś już zrealizował jakieś przedsięwzięcie o ten framework? Chciałbym zobaczyć jak to wyszło.
phpion
Cytat(k0b3 @ 17.05.2011, 18:28:53 ) *
Ktoś już zrealizował jakieś przedsięwzięcie o ten framework? Chciałbym zobaczyć jak to wyszło.

Z tego co się orientuję to sklep Komputronik stoi na Symfony. Listę innych sklepów opartych na ich systemie możesz znaleźć tutaj (na dole jako "Przykładowe realizacje").
Crozin
Cytat
Z tego co się orientuję to sklep Komputronik stoi na Symfony.
Patrząc w HTML strony można dojrzeć całą masę plików i folderów "sf*" pokrywających się ze znanymi pluginami do Symfony, więc można założyć że rzeczywiście stoi na sf 1.x.
janek9
Cytat(Crozin @ 18.05.2011, 08:15:04 ) *
Patrząc w HTML strony można dojrzeć całą masę plików i folderów "sf*" pokrywających się ze znanymi pluginami do Symfony, więc można założyć że rzeczywiście stoi na sf 1.x.

Stoi na wersji 1.0
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.