Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: gd i przezroczystosc
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
topgun777
Hejka
Mam takie pytanko otórz robie sobie moduł do resizowania obrazków zeby sie dopasowywały do rozdz na ekranach telefonów i teraz mam taki problem w posiadam kilka gifów które mają przezroczystości a jak je rozciagne to tracą tą przezroczystosc co mogę robic nie tak mniej wiecej to robie cos takiego w kodzie:

CODE

foreach($pics as $pict)
{
$type = substr($pict,-3);
switch($type)
{
case 'jpg': $for_resize = imagecreatefromjpeg($path_wy.$this->slash.$pict);
break;

case 'gif': $for_resize = imagecreatefromgif($path_wy.$this->slash.$pict);
break;

case 'png': $for_resize = imagecreatefrompng($path_wy.$this->slash.$pict);
break;

default:
return;
}

//echo $pict.'
';
//pobranie rozmiaru wyjsciowego:
$size = getimagesize($path_wy.$this->slash.$pict);
//print_r($size);
$new_img = imagecreate($wsp_szer*$size[0],$wsp_wys*$size[1]);
Imagecopyresized($new_img,$for_resize,0,0,0,0,$wsp_szer*$size[0],$wsp_wys*$size[1],$size[0],$size[1]);

//echo $pict.$this->screen_width.$this->screen_height."
";
switch($type)
{ //nazwy plików to md5(nazwaorginalu.widthekranu.heightekranu);
case 'gif': imagegif ($new_img,$path.$this->slash.md5($pict.$this->screen_width.$this->screen_height)); break;
case 'jpg': imagejpeg($new_img,$path.$this->slash.md5($pict.$this->screen_width.$this->screen_height)); break;
case 'gif': imagepng ($new_img,$path.$this->slash.md5($pict.$this->screen_width.$this->screen_height)); break;
default: return;
}
imagedestroy($new_img);
ayeo
imagecolortransparent();

Pozdrawiam!
topgun777
bawiłem sie tą funkcją ale bez skutku moze jakis dobry przyklad ktos ma?? bede bardzo wdzieczny.
erix
http://www.akemapa.com/2008/07/10/php-gd-r...-image-png-gif/
Cytat
By default, you will get black background if you resize a transparent image. To fix it, you need set alpha channel imagecolorallocatealpha to 127.
With imagecolorallocatealpha, it will allocate a color for an image.

Poza tym, nie dodałeś tagów do tematu.
topgun777
ok to zastosowałem co tam pisze tylko teraz jest taki problem ze mi z plików gif tych z przezroczystoscią tam gdzie ma byc przezroczysto ustawia się czarny kolor. Czym to moze byc spowodowane?
nospor
Cytat
Czym to moze byc spowodowane?
erix juz ci napisal:
Cytat
Poza tym, nie dodałeś tagów do tematu

Nie wiem jak na przeźroczystosc, ale na zamkniecie tematu ma to duzy wplyw winksmiley.jpg

zapraszam na PW z propozycją tagów dla tematu. Jak nie wiesz o czym my tu w ogóle mówimy, również zapraszam na PW (prywatna wiadomość)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.