Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL]Pomoc w uruchomieniu Vertigo Serv
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hop
Witam
Zainstalowałem Vertigo Serv i pojawia mi się ikona w trayu ale jest komunikat :

Serwer bazy danych MySQL nie działa poprawnie .Sprawdź czy port na którym pracuje serwer (3306) jest wolny , poprawność plików konfiguracyjnych, ustawienia firewalla.

Przy ikonie jest krzyżyk ale nie zielony tylko niebieski. sciana.gif

Pozdrawiam
piotrooo89
no i co sprawdziłeś co podał Ci ten komunikat?
hop
Nierozumiem Cię,właśnie to mi podał:

Serwer bazy danych MySQL nie działa poprawnie .Sprawdź czy port na którym pracuje serwer (3306) jest wolny , poprawność plików konfiguracyjnych, ustawienia firewalla.

i nie wiem co zrobić żeby MySQL działał.

Pozdr
erix
Sprawdziłeś po kolei każde z zasugerowanych rozwiązań?
R&R
A może bawiłeś się wcześniej XAMPP'em? czy innym serverkiem?

Ale koedzy mają tu rację.. i wyglada na to, że nic nie sprawdziłeś, poza przeczytaniem komunikatu..

To wyłącz server VertrigoServ i zobacz w usługach systemowych, czy nie masz uruchomionej usługi MySQL? Jeśli tak, to "zabij" tę usługę i dopiero iruchom VertrigoServ.
Ponadto sprawdź, czy jest uruchomiona usługa server itp.. przeleć po tych usługach bo coć może być nie włączone, albo włączona usługa MySQL'a po innym serverze.
Taka głupotę robi XAMPP, doinstalowując usługę właśnie servera MySQL. Możesz jeszcze dodać, tam gdzie "system" >> zaawansowane >> wydajność, i zakłatka z tyłu od DEP'a, to tam wybierz ten niżej "radiobutton" i dodaj Vertrigo, to samo do firewolla systemowego..

To najlepsza paczuszka jaka istnieje.., mimo, że aytor słabo się stara z rozwijaniem tego projektu.. Nigdy mi nie sprawiła żadnych kłopotów, a mam zainstalowane jednocześnie kilka serverów.. Coś jest nie tak... Jesli została usługa po XAMPP'ie, to zapomnij, dokąd jej nie zabijesz na liście procesów, to nie uruchomisz innego serva.
W configu nie grzebałeś?

Pozdrawiam smile.gif
rr
Pilsener
Nie tylko po XAMP'ie mogło coś zostać, lecz także po Krasnalu ew. jakiś innych paczkach. Vertrigo to jedna z najlepszych paczek, niestety używam XAMP'a bo jak kolega wyżej zauważył, projekt słabo jest rozwijany i ma mniej dodatków.

Jak nic nie pomoże to będziesz musiał przywrócić system - ja tak niestety musiałem zrobić, bo wcześniej miałem Krasnala i nie udało mi się pousuwać tego, co on tam namieszał.

Niestety apache czy mysql nie są programami pisanymi pod windows, stąd problemy.
hop
Cytat
Ale koedzy mają tu rację.. i wyglada na to, że nic nie sprawdziłeś, poza przeczytaniem komunikatu

Ale ja niewiem gdzie się to sprawdza znam dość dobrze vistę mimo to nie wiem gdzie tego szukać.
Cytat
To wyłącz server VertrigoServ i zobacz w usługach systemowych, czy nie masz uruchomionej usługi MySQL? Jeśli tak, to "zabij" tę usługę i dopiero iruchom VertrigoServ.

Tak w usługach jest rzeczywiście MySQL ale nie mogę jej wyłączyć: odmowa dostępu. To chyba trzeba jakoś inaczej np. odinstalować jakiś program czy coś, a nie za każdym razem wyłaczać usługę.W konfigu nie grzebałem.
Pozdrawiam
Chrom
wyłącz skype i zresetuj apacha
redelek
W ustawieniach programu odznacz
uruchom jako usługę
uruchamiaj autom. serwery

Miaem chyba ten sam komunikat i to pomogo smile.gif

Pozdrawiam
Redelek
Davis
Witam. Ja miałem identyczny błąd. Najpierw usunąłem VertigoServ, następnie włączyłem usługi w Windowsie, znalazłem tam usługę "MySql" i ją zablokowałem. Zainstalowałem Vertigo ponownie i wszystko idealnie działa.
servs
Odbijam temat.

Właśnie wkurza mnie walka vertigo serv ze skype. Da się temu jakoś zaradzić?
Przyznam, że często z kimś gadam na skype i jednocześnie muszę mieć włączone vertigo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.