Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ProfileBook.pl - Beta 2
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
DonJeday
Chcę się poddać waszej ocenie ;p

Link serwisu: http://profilebook.pl
Przykładowy profil: http://profilebook.pl/profile/DonJeday (Jeśli komuś się konta nie chce zakładać),
ale w ucp jest dużo opcji mozna potestować winksmiley.jpg Prywatność dodawanie linków, profili, kontaktu winksmiley.jpg

Krótki opis:
Cytat
ProfileBook.pl jest portalem społecznościowym. Zbierasz znajomych, piszesz i otrzymujesz komentarze od innych użytkowników. Jednak to nie wszystko, tu chodzi o zupełnie co innego. Głównym celem portalu jest pokazanie Twoich profili np. na naszej-klasie czy np. DeviantArcie, oraz gromadzenie swoich ulubionych linków np. do jakiegoś obrazka, czy filmu, lub strony. Dzięki temu Twoi znajomi i nie tylko będą mogli odwiedzać Twoje profile na innych stronach, bez pamiętania ich, oraz przeglądać twoje ulubione linki. Zarejestruj się i sprawdź sam, dołącz do naszej społeczności i ciesz się informacjami o swoich znajomych!

Czekam na ocenki winksmiley.jpg
phpion
No to jedziemy:
- wizualnie obleci ale wszystko strasznie małe,
- kod średniawy w stronę słabego (style inline, kilka h1),
- bez JS ani rusz,
- znikające komunikaty o błędach,
- chcę się zalogować, wpisuję jakieś dane, dostaję komunikat o błędzie po czym przekierowuje mnie na stronę główną, a nie do formularza logowania,
- podobnie podczas rejestracji - wywala mnie na stronę główną i tracone są wpisane wcześniej dane,
- w rezultacie wyszukiwania kliknięcie w foto powinno prowadzić do profilu.

Ogólnie na pierwszy rzut oka sprawia niezłe wrażenie ale po bliższym przyjrzeniu się wychodzą niedociągnięcia. Ogólnie raczej słabo.
DonJeday
Cytat(phpion @ 10.02.2009, 19:39:12 ) *
No to jedziemy:
- wizualnie obleci ale wszystko strasznie małe,
- kod średniawy w stronę słabego (style inline, kilka h1),
- bez JS ani rusz,
- znikające komunikaty o błędach,
- chcę się zalogować, wpisuję jakieś dane, dostaję komunikat o błędzie po czym przekierowuje mnie na stronę główną, a nie do formularza logowania,
- podobnie podczas rejestracji - wywala mnie na stronę główną i tracone są wpisane wcześniej dane.

Ogólnie na pierwszy rzut oka sprawia niezłe wrażenie ale po bliższym przyjrzeniu się wychodzą niedociągnięcia. Ogólnie raczej słabo.

1. Może i racja, ale ja mam roz. 1440 x 900 kumple podobnie do mnie i nie narzekają u mnie jest wręcz w sam raz, wszędzie gdzie wejdę zobaczyć jest ok. winksmiley.jpg
2. Estetyką templatek zajmę się potem na razie staram się poprawiać błędy innych rzeczy. Póki wszystko się ok wyświetla nie jest źle.
3. JS tylko to textarea i inputów, do całej strony użyłem jquery
4. Jak to znikające? To co radzisz kliknięcie w link? Przecież musi po jakimś czasie zniknąć.
5. Przekierowanie poprawione teraz przekierowuje do formularza
6. Właśnie jak zapamiętać te dane? Żeby ich nie utracić? Bo nie mam pojęcia jak to rozwiązać.
7. W ogóle wyświetlanie znajomych i rezultatów będzie poprawione, żeby też fotka poprowadziła do profilu, ale to już nie dzisiaj bo padam winksmiley.jpg

Niedociągnięcia zawsze są. Cały czas będę nad tym pracował, żeby je likwidować winksmiley.jpg
pyro
Ja ogólnie to co poprzednik plus:

- stopka moglaby być wyśrodkowana (najlepiej oddzielona szarą linią)
- Prostota, a jednocześnie profesjonalny wygląd jest teraz trendy... ale... Twoja strona wygląda trochę pusto.. tak jakby jeszcze nie była skończona.
- Pasek nawigacji też mógłby być wyśrodkowany
- Czcionka jakaś bardziej czytelna, mi jakoś mrowi się w zwroku

- Podoba mi się efekt łagodnego przejścia smile.gif
DonJeday
Dzięki oczywiście pododaje to co sugerujecie, ale:
- menu górnego navigacyjnego nie przeniosę musi być po prawej stronie bo określa mi to gdzie jest prawa krawędź ;p Poza tym ogólnie wygodniejsze jest to, testowałem dużo konfiguracji ustawień menu itp. i ta przypadła moim znajomym najbardziej winksmiley.jpg

Stopkę poprawię jak sugerujesz bo też myślę że to bardzo dobry pomysł smile.gif
phpion
Cytat(DonJeday @ 10.02.2009, 21:45:27 ) *
3. JS tylko to textarea i inputów, do całej strony użyłem jquery

A jQuery to nie JS? Doczepiłem się profilu użytkownika - tam klikając bez JS wywala na stronę główną.

4. Jak to znikające? To co radzisz kliknięcie w link? Przecież musi po jakimś czasie zniknąć.

No znikające. Po pojawieniu się następuje redirect na inną stronę. Dlaczego wychodzisz z założenia, że komunikat błędu musi zniknąć? Przez twoje podejście masz dalsze problemy, czyli...

6. Właśnie jak zapamiętać te dane? Żeby ich nie utracić? Bo nie mam pojęcia jak to rozwiązać.

Jakbyś nie robił przekierowania to byś nie miał problemu. Wyświetlasz jeszcze raz formularz ale tym razem nie z domyślnymi danymi, a z danymi wpisanymi przez użytkownika (pobierasz je z $_POST). Komunikat o błędzie jest ciągle widoczny, możesz wyświetlić komunikaty błędów przy polach, których tyczą, no i nie usuwasz użytkownikowi danych, które tak mozolnie wpisywał.
Moli
Na nazwie to chyba wzorowałeś się na facebook.com co ? biggrin.gif Wygląd mi się nie podoba, za pastelowy i za pusto wszędzie.
DonJeday
Cytat(phpion @ 10.02.2009, 21:09:34 ) *
A jQuery to nie JS? Doczepiłem się profilu użytkownika - tam klikając bez JS wywala na stronę główną.

Chciałem uniknąć ewentualnych przeładowań strony winksmiley.jpg

Cytat(phpion @ 10.02.2009, 21:09:34 ) *
No znikające. Po pojawieniu się następuje redirect na inną stronę. Dlaczego wychodzisz z założenia, że komunikat błędu musi zniknąć? Przez twoje podejście masz dalsze problemy, czyli...
Jakbyś nie robił przekierowania to byś nie miał problemu. Wyświetlasz jeszcze raz formularz ale tym razem nie z domyślnymi danymi, a z danymi wpisanymi przez użytkownika (pobierasz je z $_POST). Komunikat o błędzie jest ciągle widoczny, możesz wyświetlić komunikaty błędów przy polach, których tyczą, no i nie usuwasz użytkownikowi danych, które tak mozolnie wpisywał.

Pracuję nad tymi alertami chce je zlikwidować, w ten sposób żeby były one wyświetlane nad formularzem właśnie wtedy bym tego uniknął... Ale mam pewien mały problem ze smartami i cały czas próbuję dojść jak to zrobić winksmiley.jpg

Cytat(Moli @ 10.02.2009, 21:11:08 ) *
Na nazwie to chyba wzorowałeś się na facebook.com co ? biggrin.gif

Nie... Wpadłem na nią na lekcji angielskiego haha.gif
phpion
Cytat(DonJeday @ 10.02.2009, 23:18:33 ) *
Chciałem uniknąć ewentualnych przeładowań strony winksmiley.jpg

Unikasz przeładowań tam gdzie są one przydatne (przechodzenie między podstronami), a wstawiasz tam gdzie są zbędne (walidacja formularza) hehe. Powinno być raczej odwrotnie smile.gif
DonJeday
Racja, racja wziąłem to do serca i będę to poprawiał winksmiley.jpg
Cypherq
Dobra, a gdzie właściwie prowadzi link w Topie?
DonJeday
Cytat(Cypherq @ 11.02.2009, 14:32:01 ) *
Dobra, a gdzie właściwie prowadzi link w Topie?

Ł000 dzięki bym zapomniał to poprawić ;*

Noto tak:
- Dodałem ten pasek w stopce tak jak sugerował pyro
- Poprawiłem to wyświetlanie ludzi w wyszukiwarce, że również z fotka prowadzi do profilu, to samo w znajomych winksmiley.jpg

Jeszcze raz dzięki cały czas pracuję nad wszystkim winksmiley.jpg
Moli
- W menu na górze, po najechaniu na link powinnien się zmienić kursor.
- Tam gdzie jest "A ty gdzie spędzasz czas w sieci?
Pokaż wszystkim swoje profile na innych portalach!". Mógł byś w tle jakas grafike dać smile.gif
- Captach jest strasznie nie wyrazne

To tak na szybko co zauważyłem smile.gif Ogólnie strasznie pusto i wkurzają mnie te pastelowe kolorki, są za bardzo "dwa zero".
nexis
1) Menu (prawy, górny róg) działa tylko po kliknięciu na napis - ikonka jak najbardziej powinna też działać.
2) Czcionka zdecydowanie za mała.
3) Przypominanie hasła przekierowuje na stronę, która nie istnieje (po kliknięciu na "wyślij")
4) Wyszukiwarka znalazła profil który, jak się dowiaduję po kliknięciu, nie istnieje (testowałem dla pustych wartości)
DonJeday
Błąd nexis, został poprawiony. Wyszukiwało profile które nie były aktywowane, oraz przypomnienie hasła również już zrobione winksmiley.jpg

Nawiązując do designu. W takich kolorach lepszy?:
http://img19.imageshack.us/my.php?image=profilejg0.jpg
Oczywiscie to tylko przykład.
tiraeth
Nie schodź z czcionką poniżej 10pt, staraj się przy 12pt trzymać. Trochę line-height dodaj do tekstu, nagłówki szeryfowo, np. Georgia. Wiesz, wpasuj się w klimat web2.0 a.d. 2009 winksmiley.jpg Na chwilę obecną design mnie odstrasza.

Poczytaj trochę http://www.smashingmagazine.com/ - ostatnio sporo ciekawych advices się pojawiło odnośnie trendów.
DonJeday
Siema smile.gif

Trochę pracowałem nad nową wersją poprawiłem chyba wszystko co mi wytyczono wcześniej smile.gif Praktycznie wszystko od nowa napisałem. Wygląd jest całkowicie zmieniony. Myślę że docenicie moją pracę:

Strona główna: http://profilebook.pl/
Profile: http://profilebook.pl/profile/donjeday

Nowości:
- Całkiem nowy wygląd;
- Ajax w formularzach;
- Wszystko dokładniej sprawdzane;
- Każdy użytkownik dostaje swój userbar;
- i takie tam pierdoły ;p

Czekam na oceny smile.gif
Cypherq
Stopka jest w najgorszych możliwych kolorach jakie mogłeś dobrać. Ciemno zielony + niecomniej ciemnozielony. W profilu tytuły wierszy powinny się wyróżniać bardzie IMO. Czyli:

Cytat
Imię: Łukasz
Nazwisko: Czyż
Pseudonim: DonJeday
Miasto: Częstochowa
Rok urodzenia: 1991

Zmień na np.

Cytat
Imię: Łukasz
Nazwisko: Czyż
Pseudonim: DonJeday
Miasto: Częstochowa
Rok urodzenia: 1991
lwc
Elo, mnie się właśnie ta stopka podoba, oczywiście kolorystyka również, no ale co człowiek to obyczaj. Co do strony ja bym zmienił czcionkę na jakąś ładniejszą w szukajce choćby oraz panelu logowania.
nexis
Po co logo RSS w prawym dolnym rogu skoro nie prowadzi do żadnego kanału RSS?
DonJeday
Cytat(nexis @ 10.03.2009, 22:08:18 ) *
Po co logo RSS w prawym dolnym rogu skoro nie prowadzi do żadnego kanału RSS?

Będzie prowadzić. Do każdego profilu planuję zrobić kanał rss o nowościach co user zrobił tzn. dodał jakiś profil albo coś, a w stopce będzie prowadzic do rss blogu tylko najpierw muszę system devblogu napisać ;p
strife
Zgodnie z zasadami tego forum:

Cytat
Wszelkie kolejne wersje danego projektu proszę umieszczać w tym samym wątku, zgodnie z zasadą : jeden projekt = jeden wątek.

Proszę na przyszłość o stosowanie się do tego. Teraz wyjątkowo połącze te Twój stary temat z nowym.

Pozdrawiam.
Dariusz2
Jedyne co mnie odstrasza to rozciagniete inputy

drzalek
Dla mnie stronka ok, podoba mi się.
Jednak zgodzę się z przedmówcą w sprawie inputów - są fatalne.
Kolejna uwaga:
Cytat
ProfileBook.pl to miejsce, gdzie Twoi znajomi pokazują gdzie spędzają czas w sieci. Osoby zarejestrowane u nas mają swój indywidualny profil na którym mają umieszczone swoje profile na np. naszej-klasie, kontakt z nimi np. gadu-gadu, oraz ich ulubione linki np. do jakiegoś fajnego artykułu czy filmiku. Chcemy zgromadzić społeczności danych serwisów w jednym miejscu, żeby łatwo było się znaleźć, dlaczego? Ponieważ masz na przykład znajomego na ProfileBook, dzięki temu wiesz, że ma konto w innym serwisie gromadzącym znajomych i będziesz wiedział bez wyszukiwania go o jego profilu np. na naszej-klasie.

Tekst widnieje na stronie głównej! W założeniu ma najprawdopodobniej przedstawić potencjalnemu użytkownikowi działalność Twojego serwisu! Prawda jest taka, że ani nie nadaje się na stronę główną, ani nic w jasny i przejrzysty sposób nie tłumaczy. Oczywiście całe zamieszanie wprowadzają powtórzenia: na przykład to, na przykład tamto, na przykład jeszcze coś i jeszcze na przykład i na przykład. Nie lepiej napisać na przykład smile.gif tak: (...)na którym mają umieszczone swoje profile takie jak nasza-klasa, kontakty do siebie (gadu-gadu, skype), czy ulubione linki.

Poza tym w formularzu rejestracyjnym powinien być moim zdaniem link do regulaminu w zdaniu: "Akceptuję regulamin i politykę prywatności".

Pozdrawiam

No i udało mi się zarejestrować smile.gif

No niestety coś nie bardzo to śmiga. Są problemy z dodawaniem danych do profilu. Kontakt musiałem dodać dwa razy i za każdym razem wyskakiwało mi, że wszystkie pola są wymagane (choć wypełniłem wszystko), mimo tego komunikatu za drugim razem się udało. Mojej ulubionej strony w ogóle mi się nie udało dodać. Pomijam fakt, że informacja o złym wypełnieniu formularza pojawia się na białej stronie, powinien być ponownie formularz a przynajmniej jakaś możliwość powrotu do niego poza "wstecz" w przeglądarce.

Poza tym wymuszanie od użytkownika "http://" w linkach nie jest dobrym pomysłem, sam się kiedyś o tym przekonałem smile.gif

Myślę, że strona ma duży potencjał, ale trzeba to wszystko jeszcze ponaprawiać smile.gif

I jeszcze smile.gif
Nie podoba mi się sposób prezentacji danych w profilu, tzn. kontakty itp. - za szerokie i jakoś tak tabelkowato.

W logo i tytule strony powinno być albo: "Gdzie spędzasz czas w sieci?", albo: "Gdzie Ty spędzasz czas w sieci".
DonJeday
Cytat(drzalek @ 13.03.2009, 08:24:00 ) *
Dla mnie stronka ok, podoba mi się.
Jednak zgodzę się z przedmówcą w sprawie inputów - są fatalne.
Kolejna uwaga:
[/size][/b]
Tekst widnieje na stronie głównej! W założeniu ma najprawdopodobniej przedstawić potencjalnemu użytkownikowi działalność Twojego serwisu! Prawda jest taka, że ani nie nadaje się na stronę główną, ani nic w jasny i przejrzysty sposób nie tłumaczy. Oczywiście całe zamieszanie wprowadzają powtórzenia: na przykład to, na przykład tamto, na przykład jeszcze coś i jeszcze na przykład i na przykład. Nie lepiej napisać na przykład smile.gif tak: (...)na którym mają umieszczone swoje profile takie jak nasza-klasa, kontakty do siebie (gadu-gadu, skype), czy ulubione linki.

Poza tym w formularzu rejestracyjnym powinien być moim zdaniem link do regulaminu w zdaniu: "Akceptuję regulamin i politykę prywatności".

Pozdrawiam

No i udało mi się zarejestrować smile.gif

No niestety coś nie bardzo to śmiga. Są problemy z dodawaniem danych do profilu. Kontakt musiałem dodać dwa razy i za każdym razem wyskakiwało mi, że wszystkie pola są wymagane (choć wypełniłem wszystko), mimo tego komunikatu za drugim razem się udało. Mojej ulubionej strony w ogóle mi się nie udało dodać. Pomijam fakt, że informacja o złym wypełnieniu formularza pojawia się na białej stronie, powinien być ponownie formularz a przynajmniej jakaś możliwość powrotu do niego poza "wstecz" w przeglądarce.

Poza tym wymuszanie od użytkownika "http://" w linkach nie jest dobrym pomysłem, sam się kiedyś o tym przekonałem smile.gif

Myślę, że strona ma duży potencjał, ale trzeba to wszystko jeszcze ponaprawiać smile.gif

I jeszcze smile.gif
Nie podoba mi się sposób prezentacji danych w profilu, tzn. kontakty itp. - za szerokie i jakoś tak tabelkowato.

W logo i tytule strony powinno być albo: "Gdzie spędzasz czas w sieci?", albo: "Gdzie Ty spędzasz czas w sieci".

A masz włączoną obsługę javascriptu? Bo w prawie każdym formularzu jest ajax.

Co do reszty... Moim znajomym wszystko działa odziwo... Wszystko za pierwszym razem pododawali, testowałem stronę i na linuxie pod operą, ff i na windzie pod operą, ff, chrome, safari, ie 6, ie 7 i wszędzie jest ok, mam w domy 4 komputery w tym macbooka i wszędzie działa. Więc według mnie masz wyłączony javascript.

Co do tekstu na stronie głównej, nie mam weny do takich rzeczy, muszę siostrę poprosić żeby ładnie mi to napisała haha.gif

---------------
Poprawiono:
- Zmniejszyłem rozmiar inputów z 90% do 70%;
- Dodałem alert, czy użytkownik ma włączony javascript
- Dodałem link do regulaminu w formularzu rejestracji do labelu "Akceptuję regulamin i politykę prywatności"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.