Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Załączanie komponentów
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
Quider
Witam. Tak od początku. Chciałem zapytać Was o podpowiedź w rozwiązaniu problemu. Otóż pisze swojego CMSa i postanowiłem zacząć od napisania framework'a.

Mój problem polega na tym, że mam klasę, dajmy na to, front_kontroler, który pobiera z linku zmienną com i action i według tego ładuje klasy kontrolerów poszczególnych komponentów. Problem pojawia się gdy chce aby z każdym komponentem ładowało się menu, które bagatelka, też jest komponentem. Choć to nie jest ważne bo chodzi mi o modularne rozstawienie komponentów na stronie.

Moje pytanie brzmi jak rozwiązać problem ładowania komponentów które są włączone w bazie danych, maja pole "pubikuj" = 1 czyli mają się wyświetlać.

Rozwiązałem ten problem tylko bardzo mało elastycznie i dlatego pytam, może podsuniecie mi jakiś pomysł winksmiley.jpg
Mephistofeles
Zanim oddasz sterowanie kontrolerowi załaduj sobie wspólne komponenty z bazy, np. w metodzie preDispatch czy jak ją tam nazwiesz.
Quider
Sprytne, genialne w swej prostocie, tylko nie wiem czy będzie się dało nie na "sztywno" to pobierać... ale pokombinuje. Liczy się rzucony pomysł winksmiley.jpg
Mephistofeles
Nie na sztywno, tzn. jak? Pobierz sobie z bazy np. nazwy komponentów, potem pętlą przejedź po tablicy i załaduj każdą klasę, a to jak i gdzie się będzie wyświetlać to ja bym na CSSa zrzucił, albo do szablonów wstawiać np. diva o określonym id.
bim2
Ja utworzyłem sobie w FW akcję Global, która jest wywoływana zawsze przed wszystkimi. W niej wybieram co potrzebuję pobrać, dodać itd, a w themie np wyswietlam lewe menu smile.gif
Quider
Tak tak, mam CSSa i poszczególne moduły. Czyli komponenty, te "zainstalowane" poza ich własnymi tabelami, a dokładnie ich nazwy musze trzymać w innej tabeli... Z tego co mi się nasuwa tutaj tak na pierwszy rzut to to, że np w tym głównym "ładowaniu", gdzie skrypt przeszukuje bazę może wyświetlać puste rekordy, nie sądzisz?

Rekord w tabeli z komponentami może mieć załączone wyświetlanie, a tabela tego konkretnego komponentu może mieć je wyłączone... Gdy znowu usunę pole z tej tabeli konkretnego komponentu to tak jakbym zamknął drzwi i wypchnął klucz przez szparę pod nimi...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.