Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [GD] imagettftext nie widzi pliku czcionki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
infoo1
  1. <?php
  2. imagettftext($this->image,$font,0,$x,$y,$color,'arial.ttf',$text);
  3. ?>
Cytat
Warning: imagettftext() [function.imagettftext]: Could not find/open font in /home/accounts_w/*****/public_html/class_image.php on line 61

Na localhoscie wszystko działa, a na boo.pl mam powyższy błąd. Plik czcionki jest w tym samym folderze, co class_image.php i index.php. Na boo jest GD2 (wg. gd_info();).
Lejto
nadaj czcionce chmod 777
infoo1
Ma taki.
Lejto
miałem kiedyś podobny problem nie pamiętam już jak go rozwiązałem
usuń rozszerzenie .ttf
ob_start(); masz?
infoo1
Cytat
usuń rozszerzenie .ttf
Też próbowałem - jakiś inny błąd (że plik nie istnieje).
Cytat
ob_start(); masz?
Nie, ale po dodaniu też nie działa.
Sprawdziłem jeszcze na nazwa.pl i cba.pl - działa. To coś na boo :/
Lejto
napisz do admina

ps zobacz jeszcze z
  1. <?php
  2. putenv('GDFONTPATH=ścieżka z fontami');
  3. ?>
duzymaju
Miałem ten sam problem - pomogło zastosowanie funkcji putenv('GDFONTPATH=.') - wcześniej funkcja imagettftext() dla PHP4 działała poprawnie, a dla PHP5 nie mogła znaleźć ścieżki dostępu do pliku czcionki (plik ttf czcionki znajduje się w tym samym katalogu, co skrypt), choć administrator zaręczał, że wszystkie ustawienia związane z w/w funkcją są identyczne zarówno dla PHP4 jak i PHP5.
Jeśli miałby ktoś chwilkę, prosiłbym o sprawdzenie ustawień PHP4 (phpinfo), PHP5 (phpinfo) i PHP6 (phpinfo) na serwerze, z którego korzystam (nie wiem, czego szukać), żebym wiedział w razie czego, co jest źle/inaczej ustawione jeśli chodzi o ścieżkę dostępu do plików z czcionkami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.