Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmienne PHP w komentarzu HTML'owym...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MP1
W plikach forum PHPBB są zmienne jako komentarze HTML'owe, np.
[xml:1:01fba88d0f]<!-- BEGIN jakis_tekst -->
kod
<!-- END jakis_tekst -->
[/xml:1:01fba88d0f]
Trudno jest to znaleść w kursach. Czy ktoś by mógł napisać coś o tym więcej:?:
borec
jestes pewny ze to sa zmienne php?
Seth
To jest blok z wzorca phpBB. Mozna ustawic go po to aby wewnatrz powielac go - cos jak petla for, lub aby pokazac to co jest wewnatrz lub ukryc.
DeyV
czyli mówiąc prościej - prosty system templates.
Prosty pod względem konstrukcji, niekoniecznie używania.
Jeśli jesteś zainteresowany czymś takim, zainteresują się raczej czymś w rodziaju Smarty - na forum w topicu przyklejonym jest więcej informacji na ten temat.
MP1
NIe chodzi mi o nawiasy {zmienna}.
Chodzi mi o to, o czym pisałem - czy ktoś może mi powiedzieć, co oznacza TEST w kodzie:
[xml:1:2d7a3a8fde]<!-- BEGIN test -->
kod
<!-- END test -->[/xml:1:2d7a3a8fde]
I czy zmienna będzie test?
scanner
test nie oznacza nic.Designer tak zaznaczyl sobie jakis fragment kodu.
bamboos
A według mnie oznacza ;P i to całkiem sporo.
Autor używa pewnie systemu szablonów, który oddziela kod html od php... To co Ty widzisz jako:
Kod
cośtam!!

<!-- BEGIN test -->

kod

<!-- END test -->

cośtam...

Jest wczytywane do php i zamieniane na odpowiednie instrukcje, które wyrzucają Ci treść na stronę ;P
np:
Kod
<table>

<!-- BEGIN news -->

<tr><td>{naws.data}</td><td>{news.tresc}</td></tr>

<!-- END news -->

</table>

w samym php dodajesz tylko wartości, które on ma wstawiać w miejsca np: {news.tresc}. A to begin i end służą do wydzielenia w jakim obszaże ma wstawiać newsy ;P tak mniejwięcej... i to news właśnie oznacza, że dane będą brane z tablicy, dla przykładu:
Kod
$data['news'][0]['data'] = 'data';

$data['news'][0]['tresc'] = 'tresc';

$data['news'][1]['data'] = 'data1';

$data['news'][1]['tresc'] = 'tresc1';

Czyli będą wydrukowane 2 newsy, mimo że w kodzie html jest tylko jeden wiersz tabelki, która wyświetla newsy!
scanner
bamboos: respect. Nie zauważyłem, ze chodzi o pliki szablonów phpBB
MP1
Właśnie chciałbym takie coś zrobić w swoim downloadzie. Czy coś trzeba ściągnąć?
bamboos
Muszisz napisać sobie jakiś system szablonów, ewentualnie skożystać z gotowego. Jeśli kożystać z gotowego, to polecam smarty (http://smarty.php.net), ale według mnie (i sam tak zrobiłem) dobrze jest napisać własny system, który sprosta dokładnie Twoim wymaganiom i oczekiwaniom.

-------------EDIT-------------

tongue.gif tak z przezwyczajenia mi się pl napisało...
Paul
Cytat

nie pl a net

http://smarty.php.net
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.