brasil_pl
12.02.2004, 15:48:01
Dostałem dzisiaj maila z ofertą kupna oprogramowania OEM (np. Photoshop 7 - 59,95$), podpaliłem się trochę bo ceny są naprawdę atrakcyjne ale...
wszedłem na stronkę przyjrzałem się bliżej i coś mi się wydaje że jest to próba wyłudzenia numerów kart kredytowych, a co wy o tym sądzicie?
http://o-e-m.biz
s_w_ir
12.02.2004, 15:55:18
Możliwe że masz racje bo nawet bezpiecznego połączenia nie ma (chodzi mi o SSL(chyba)). Od teraz zaczne uważać na takie strony.
scanner
12.02.2004, 16:08:13
Cytat
All the software is OEM- Meaning that you don't get the box and the manual with your software. All you will receive is the actual software and your unique registration code.
OEM jest to oprogramowanie sprzeadwane wraz z innym produktem jako jako jego wyposarzenie.
Dlatego np. KOmputronik mógł sprzedaawać WindowsaOEM + myszka za chyba 300 zł
sprzeadz oprogramowania OEM bez produktu, dla ktorego zostalo przygotowane jest nielegalna.
SonGoace
12.02.2004, 16:51:54
Na pierwszy rzut oka strona wydaje się profesjonalna, ładnie wykonana, ciekawy adres, gdyby była nielegalna, gdyby kradli numery to pewnie długo by nie podziałała, poczekajcie kilka dni to zobaczycie...
A ceny są do prawdy rewelacyjne...
brasil_pl
12.02.2004, 16:59:49
Co do oprogramowania OEM to myslę że jego idea jest nam wszystkim dobrze znana... rozumiem Scanner że serwis
http://o-e-m.biz twoich podejrzeń nie wzbudza i spokojnie byś złożył zamówienie (płacąc kartą)?
Co do cen (hurtowych) w Komputroniku:
Win98 OEM - 420,00 zł
WinXP Prof. OEM - 647,00 zł
Photoshop 7 OEM - nie występuje dostępny jest jedynie upgrade, na stronie Adobe oem'a też nie spotkałem...
znaków zapytania odnośnie
http://o-e-m.biz pozostaje wiecej np. brak adresu, domena na kogoś w Chinach, że o SSL o którym wspomniał s_w_ir nie wspomnę...
Kocurro
12.02.2004, 17:11:39
Na tej stornie ceny są za niskie jak na OEM...
polecam lekturę whois tej strony...nie ma żadnych danych o właścicielu IP, są tylko dane o providerze - więc to tak jakbym ja w swoim domku ustawił serwerek...a i łacze wygląda na genialne...
dla tych nie wiedzą gdzie znaleźć whois:
http://www.underground.org.pl/modules.php?...tTools&file=net
spenalzo
12.02.2004, 17:18:32
http://home.pl/register/whois?q=o-e-m.biz
A czy to, ze w WHOIS mojej domeny nie ma moich danych adresowych to znaczy że jestem oszustem? [-X
Dane adresowe w WHOIS wyswietlane sa tylko jezeli jest to firma.
Kocurro
12.02.2004, 17:22:46
nobody
12.02.2004, 17:23:29
Cytat
Dane adresowe w WHOIS wyswietlane sa tylko jezeli jest to firma.
Nie jest to zasada...ostatnio zarejestrowalem sobie domene na osobe prywatna, WHOIS podaje wszystkie dane na talerzu

.
scanner
12.02.2004, 17:45:50
Cytat
rozumiem Scanner że serwis
http://o-e-m.biz twoich podejrzeń nie wzbudza i spokojnie byś złożył zamówienie (płacąc kartą)?
Przeczytaj jeszcze raz moja wypowiedz - zwłaszcza ostatnie zdanie.
Kocurro
12.02.2004, 18:03:36
brasil_pl a mógłbyś przytoczyć treść tego @ z ofertą
spenalzo
12.02.2004, 19:03:48
Ehh nie rozumiesz pewnej rzeczy - choćbyś wydał i 1000 zł na program w wersji OEM to jego licencje możesz sobie jako papier toaletowy wykorzystać - program w wersji OEM jest legalny tylko i wyłącznie na komputerze z zamontowanym sprzętem z którym go kupiłeś !!!
Kocurro
12.02.2004, 19:07:56
Spenalzo to było do mnie
Bo jeśli tak do ja bardzo dobrze o tym wiem...
np. do Windows'a OEM musisz dokupić rzecz typu procesor, pamięć, dysk twardy lub płyta główna...a np. do Nero Burning ROM wystarczy listwa IDE za 2 zł, nagrywarka lub coś co jest potrzebne do procesu nagrywania...
ogólnie to jest jedna zasada - możesz dany program kupić z jakaś częścią o ile ta część sprawia, że program może chodzić a bez nie by nie mógł...ale nie zawsze to się sprawdza...
spenalzo
12.02.2004, 19:15:09
Cytat
ogólnie to jest jedna zasada - możesz dany program kupić z jakaś częścią o ile ta część sprawia, że program może chodzić a bez nie by nie mógł...ale nie zawsze to się sprawdza...
Ke? Nie rozumiem...
Kupujesz powiedzmy karte grafiki, dostajesz np. gierke X. Karta CI sie zepsula. wiec kupujesz nowa - gra X jest w tym momencie NIELEGALNA.
Kocurro
12.02.2004, 19:18:34
Przepraszam spenalzo...nie dokąłdnie powiedziałem...tj. nei dokończyłem postu a mi wysłało...
Zasada jest taka jak powiedziałęm ale to nie dotyczy wszystkich programów i każda firma ogłasza własne listy do czego można dokupić wersję OEM oprogramowania...
Gry w to nie wchodzą ale np. Windows, oprogramowanie użytkowe takie jak do nagrywarek, dvd, itp...dokładnie nie znam listy co i jak...trzeba zawsze sprawdzać w umowie licencyjnej jak to jest...
Masz rację pisząc o tym, ze ta licencja jest tylko na sprzęt z zainstalowaną częśćia z którym kupiono oprogramowanie...
spenalzo
12.02.2004, 19:22:36
Bredzisz.
Zdecyduj sie w końcu i nie zwalaj winy na phpbb.
Kocurro
12.02.2004, 19:26:15
Skończyłem dyskusję...
Chciałem być kulturalny...ale cóż..........
SonGoace
12.02.2004, 19:46:46
Z oemami jest też tak, miałem kiedys program do nagrywarki, do starej LG. Był tak zabespieczony ze działał tylko pod nagrywarkami marki LG i z tą samą prędkością nagrywania. Tak samo do strej płyty Gł A-open miałem program antyuwirusowy a teraz pod abitem mi juz nie działa ....
orson
13.02.2004, 08:45:31
witam ...
ale bzdury pociskacie ... z oem to jest tak:
jezeli kupujesz myszke + windows oem to gdy wywalisz myszke musisz wywalic windows ... a nie tak jak pisal:
Cytat
do Windows'a OEM musisz dokupić rzecz typu procesor, pamięć, dysk twardy lub płyta główna
co za bzdura ... nie dokupujesz do windowsa ... dostajesz windowsa z czescia komputerowa !!
i to wszystko ... prosta sprawa
cya
scanner
13.02.2004, 08:51:15
Indianin
13.02.2004, 12:20:12
Cytat
OEM jest to oprogramowanie sprzeadwane wraz z innym produktem jako jako jego wyposarzenie.
Dlatego np. KOmputronik mógł sprzedaawać WindowsaOEM + myszka za chyba 300 zł
sprzeadz oprogramowania OEM bez produktu, dla ktorego zostalo przygotowane jest nielegalna.
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=1308
http://wiem.onet.pl/wiem/018894.html
To w końcu sprzedaż OEM bez myszki jest legalna czy nie ?
scanner
13.02.2004, 12:25:23
Cytat
[quote]Microsoft Windows XP Professional PL OEM
system operacyjny
sprzedawny z nowym komputerem
Indianin
13.02.2004, 12:32:19
Jasne
SonGoace
13.02.2004, 12:45:07
Z tematu o tym czy to są złodzieje kart przeszliśmy na temat co to jest OEM.
Kocurro
13.02.2004, 12:46:04
Scanner -> niektórzy sprzedają Wina nawet z paskiem do IDE...
scanner
13.02.2004, 12:47:41
Pasek do IDE jest istotnym elementem komputera.
SonGoace
13.02.2004, 12:52:31
kabel zasilający też ale nikt nie dodaje do niego Office XP ...
Kocurro
13.02.2004, 12:56:47
Scanner wiem o tym, ale on kosztuje coś koło 4 złotych...a np. kabel zasilający kosztuje (porządny) koło 20 złotych i wina do niego nei dokupisz a przynajmniej ja o takim czymś nie śłyszałem...
nie chcę się kłócić z wami bo to by bła kłótnia bez sensu, wystarczy mi już kłótnia z panem spenalzo...
a może ktoś wie jakto jest z jeżykami programowania

czy są tam też wersje oem np. c++ builder, delphiego itp...albo jakis innych ciekawych programów...czy tylko dotyczy to systemu operacyjnego i oprogramowania narzędziowego potrzebnego do korzystania z systemu (np. sterowniki, oprogrmowanie do nagrywarek itp)
scanner
13.02.2004, 12:59:32
@SonGoace: Szukasz dziury w całym, ale niech Ci będzie:[quote]Microsoft Office 2003 Professional PL OEM
Word 2003, Excel 2003, Outlook 2003, PowerPoint 2003, Access 2003 oraz Publisher 2003, Business Cointact Manager 2003, InfoPath 2003 i nowa funkcjonalność Information Rights Management oraz pełne wsparcie dla schematów XML (arbitrary XML), wymagania dla produktu : Windows 2000 lub Windows XP; sprzedaż tylko z nowymi komputerami lub notebookami
SonGoace
13.02.2004, 13:11:55
Scaner, widze ze jestes w tych sprawach obeznany. Czy sklepy mają prawo instalować beż zadnej dopłaty ze strony kupującego na nowych komputerach Windoze i sprzedawać je z zainstalowanym systemem ? I co jeśli ( w takim przypadku post pasuje jeszcze do nalotów na osiedla) wpadnie do mnie policja i zażąda pokazania licencji na windoze ?
scanner
13.02.2004, 13:23:04
Ty jako klient masz obowiązek zainteresować się, co dostajesz z komputerem.
Jeśli dostajesz preinstalowany Windows cena musi być odpowiednio podniesiona (o cenę Win OEM właśnie) a informacja o tym musi być zamieszczona na dokumencie sprzedaży oraz Ty jako klient musisz otrzymać oryginalny nośnik i certyfikat z kodem seryjnym.
Kocurro
13.02.2004, 18:22:09
To, że oni Ci instalują to jest tylko przysługa z ich strony...
ale ten Windows i wszystko co jest oprócz neigo zainstalowane to nielegalne zabawki
orson
13.02.2004, 21:30:24
witam ...
ja od siebie dodam by skorygowac ze z tego co przeczytalem mozna wywnioskowac ze program w wersji oem jest dodawany "gratis" !! a tak nie jest !! program w wersji oem jest tanszy od programu normalnego ale mimo wszystko cos kosztuje wiec cena przedmioty jest PODNIESIONA o cene programu w wersji oem ... np. historia tych nieszczesnych myszek microsoftu ktory dodawal do nich windowsa ... ktos z was je widzial ? bo ja tak .. taka myszka jest warta max 10 zl a jednak kosztuje prawie 400 !! [chyba 370 jezeli dobrze pamietam] i do tego jeszcze vat ! life is brutal ... nie niczego za darmo ....
cya
Kocurro
13.02.2004, 21:37:29
Albo oprogramowanie Nero do nagrywarek...program za 5 złotych ale dziaął tylko z jedną wybraną nagrywarką i tylko przy z góry ustalonych prędkściach...
ale
ta sama nagrywarka bez tego programu w wersji oem jest tańsza o 30 złotych...
a więc różnica łącznie za nagrywarkę z programem oem zapłacisz 35 żłotych więcej niż za nagrywarkę bez tego programu, a uzyskasz jedynie program działają na tej jednej jedynej nagrywarce...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.