Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Klasy, automatyczne wywołanie funkcji z innej klasy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Fifi209
Powiedzmy, że chcę zadbać o zabezpieczenia. Póki ja piszę kod nie ma z tym problemów, ale gdy znajdą się amatorzy do jego edycji/pisania nowych metod mogą zapomnieć o odpowiedniej filtracji danych.

I tu urodziło się moje pytanie, czy w klasie a mogę jakoś automatycznie wywołać metodę z innej klasy?

np.

$class_first->saveText('it is work!');

Wiadomo, że w metodzie saveText mógłbym dać na początku filtrowanie, ale problemy powstaną gdy do kodu dobiorą się amatorzy.
Chciałbym utworzyć swego rodzaju jądro, które kontrolowałoby wykonywane operacje. I np. przy wywołaniu takiej metody chciałbym sobie automatycznie to przefiltrować przez własny filtr. Da radę ? biggrin.gif
jareeny
Wywołać instancje klasy B w klasie A i korzystać z jej metod? A może utworzyć klasę filtrów i z niej dziedziczyć?
Fifi209
Powiedzmy mam klasę:

1. <?php
  2. class security {
  3.  
  4. // jakies metody
  5.  
  6. static public function nohack($string) {
  7. // operacje na stringu
  8. return $string;
  9. }
  10. }
  11. ?>

i mam drugi plik np.

1. <?php
  2. class login {
  3.  
  4. public function connect($cos) {
  5. // $cos miałoby być przetworzone przez nohack
  6. // $cos = security::nohack($cos);
  7. }
  8. }
  9. ?>

Chodzi mi o to, że dla mnie to nie jest wielki problem napisać tą linijkę. Ale jak ktoś zacznie edytować moje skrypty i pozapomina w paru miejscach narazi się m.in. na sqli, xss

@edit

Chodząc po necie uznałem, że jest to raczej niewykonalne...
Proszę o zamknięcie tego tematu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.