Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Otwarcie pliku .inc, wczytanie go do zmiennej i wczytanie do formularza - Jak?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
furionero
Witam.

Mam taki problem, że na serwerze mam kilka plików w formacie inc (zawierają one treść podstron, które są incudowane do index.php). Chcę teraz zrobić coś w rodzaju systemu administracji (logowanie i inne bajery już mam). Chcę, aby zawartość tego pliku została wczytana do jakiejś zmiennej, a zmienna do formularza, którego zawartość mógłbym edytować i po kliknięciu np. przycisku Zapisz plik inc byłby nadpisany. Pliki inc wyglądają tak:

1. <?php
  2. $tytul='Stronka1';
  3. $tresc='Jakaśtam treść podstrony';
  4. ?>

Formularz ma mieć dwa pola - na tytuł i na treść no i jeszcze przycisk Zapisz. Ale z formularzem nie ma problemu bo to robić umiem. Nie wiem tylko jak wczytać te zmienne i zapisać plik.

Proszę o pomoc w miarę możliwości.

Z góry dziękuję. rolleyes.gif
Kildyt
Przez file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual wczytasz zawartość pliku do zmiennej.
furionero
O, dzięki za szybką odpowiedź. smile.gif

To się na pewno przyda, a jak teraz tą zmienną "podpiąć" do formularza, aby po otwarciu w formularzu wyświetlała się treść zmiennej?
phpion
  1. <input type="text" name="pole" value="<?= $zmienna ?>" />

@Kildyt:
lepiej w tym przypadku sprawdzi się include" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, chyba że chcesz potem jeszcze parsować wczytany plik pod kątem wyciągnięcia zmiennych.
furionero
@phpion:

Czyli jak w plikach inc mam już zmienne to wystarczy plik zaincludować, a nie używać tego get contents?

___

A teraz co mam dodać do przycisku Zapisz, aby nadpisać ten plik?
phpion
Musisz utworzyć zawartość pliku. Pamiętaj, że ' działa inaczej niż ":
  1. <?php
  2. $dane = '$tytul=''.$_POST['tytul'].'';';
  3. ?>
Fifi209
Cytat(furionero @ 21.03.2009, 11:18:31 ) *
@phpion:

Czyli jak w plikach inc mam już zmienne to wystarczy plik zaincludować, a nie używać tego get contents?

___

A teraz co mam dodać do przycisku Zapisz, aby nadpisać ten plik?

Jeżeli chcesz edytować pliki to musisz go najpierw sparsować.

np.

Kod

$plik = file('jakisplik.inc');

$zmienne = array();

for ($i=1; $i < count($plik); $i++) {
if (strpos($plik[$i], ' ) == 1) {
list($zmienna, $wartosc) = explode('=', $plik[$i]);
$zmienne[] = array($zmienna, $wartosc);
}
}

Coś na ten wzór.

Co do zapisu:
Kod
// otwierasz plik
$handle = fopen('plik.inc', 'w+');
fwrite($handle, 'jakis tam tekst');
fclose($handle);
furionero
Ehh. Nie mogę się połapać w tym. W końcu jak mam ten plik otworzyć? Tak jak mówi fifi209? No i jak ma wyglądać ten formularz, bo też już nie wiem co gdzie mam wpisać.

Sory, że tak zawracam gitarę, ale Kurs PHP z którego się uczę nie jest aż tak szczegółowy.
thomson89
W książce "PHP i MySQL. Tworzenie stron www. Wyd 3" jest rozdział nt. cmsów. Omawiaja tam też edytowanie plików z formularza.

Jak nie masz książki: http://peb.pl/nauka-i-technika/65896-megau...-tworzenie.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.