Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Strony generowane dynamicznie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sqvara
kto wytłumaczy mi (albo da jakis tutorial) o co chodzi z generowanymi stronami ktore w adresie maja np index.php?cos tam cos tam

o co tu biega? i jak tego używać
Kshyhoo
Masz bana na Google? Przeczytaj byle jaki kurs dla początkujących, dowiesz się więcej, niż z tego postu. Ja tylko Ci powiem, że w przeciwieństwie do stron statycznych (czyli tych .html), strony generowane dynamicznie, to też html dla przeglądarki - ale dlatego .php, że generowane są na bieżąco przez serwer. Za dużo, by pisać na jeden post... polecam lekturę dla początkujących.
InosU31
moze o to Ci chodzi questionmark.gif

zobacz TO

Pozdrawiam
sqvara
mam juz ksiazke o php

a tak pozatym to slyszalem ze strony generowane dynamicznie nie sa indeksowane przez wyszukiwarki - czy to prawda?
BartoszLewy
Nie jestem co do tego taki pewien. Przecież to normalna strona, jest generowana treść etc, którą bot przeczyta i indeksuje jeśli ma dostęp.
K4mil94
Zobacz TO!
Pliki wrzucasz do dzialy/
Fifi209
Prosto mówiąc:

Poczytaj rozdział o przesyłaniu parametrów w adresie. (metoda GET)
Poczytaj o funkcjach: include()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, file_exists()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, preg_match()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
I rozdział o wyrażeniach regularnych. Dlaczego wyrażenia zaraz się ktoś zapyta. A ataki np. typu [dot dot slash] ../
Poison Null Byte itd.

Lepiej od początku uczyć się "dobrych manier" w programowaniu. winksmiley.jpg
Mephistofeles
Na początek wystarczy basename, nie trzeba do tego wyrażeń.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.