Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wyświetlanie tekstu w klasie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Matado
Mam małe pytanie dotyczące wyświetlania tekstu w klasie itp. Powiedzmy, że mam jedną klasę odpowiedzialną za logowanie. Czy jak piszecie ogólnie klasy to umieszczacie w niej tekst do wyświetlania? Np. jak w wspomnianej wyżej klasie do logowania. Jak zostały źle wpisane dane, to w klasie znajduje się tekst np. "Zła nazwa użytkownika lub niepoprawne hasło".
Wiadomo, że przy frameworku wyświetlania tekstu nie ma w kontrolerze bo po to jest MVC, żeby go nie było. Ale jak macie napisać klasę np. logowania, ale bez FW i MVC to jak rozwiązujecie problem tekstu w klasie?
decha-design
ja ogólnie w żadnej klasie nie mam tektu ... robi się return, a echo daje dopiero później, jak używam danej metody.

btw. co ty masz w klasie do logowania? bo nie wiem, mi nie potrzebna - logowanie mam tylko w 1 pliku o.O'
Spawnm
wszystkie teksty z klas umieszczaj w zmiennej , zmienną dajesz do return , i dopiero po wszystkich operacjach php
wczytujesz html i w nim wyświetlasz zmienną z całym tekstem z klas.
Matado
Chodzi wam o np. coś takiego?

1. <?php
  2.  
  3. class user
  4. {
  5.    public $name;
  6.    
  7.    public function show()
  8.    {
  9.        return $this-> name= 'Everything is OK';
  10.    }
  11. }
  12.  
  13. $class= new User;
  14. echo $class-> name;
  15.  
  16. ?>
Spawnm
tak, ale u ciebie funkcja się nie wykonuje, zobacz tak:

1. <?php
  2. class user
  3. {
  4.  
  5.   public function show()
  6.   {
  7.      $body='tralalala';
  8.       return $body;
  9.   }
  10. }
  11.  
  12. $class= new User();
  13. echo $class->show();
  14. ?>
Matado
Faktycznie, pomyliłem się. Ok dzięki za wszystko.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.