Matado
24.03.2009, 13:52:03
Mam małe pytanie dotyczące wyświetlania tekstu w klasie itp. Powiedzmy, że mam jedną klasę odpowiedzialną za logowanie. Czy jak piszecie ogólnie klasy to umieszczacie w niej tekst do wyświetlania? Np. jak w wspomnianej wyżej klasie do logowania. Jak zostały źle wpisane dane, to w klasie znajduje się tekst np. "Zła nazwa użytkownika lub niepoprawne hasło".
Wiadomo, że przy frameworku wyświetlania tekstu nie ma w kontrolerze bo po to jest MVC, żeby go nie było. Ale jak macie napisać klasę np. logowania, ale bez FW i MVC to jak rozwiązujecie problem tekstu w klasie?
decha-design
24.03.2009, 14:37:02
ja ogólnie w żadnej klasie nie mam tektu ... robi się return, a echo daje dopiero później, jak używam danej metody.
btw. co ty masz w klasie do logowania? bo nie wiem, mi nie potrzebna - logowanie mam tylko w 1 pliku o.O'
Spawnm
24.03.2009, 15:06:57
wszystkie teksty z klas umieszczaj w zmiennej , zmienną dajesz do return , i dopiero po wszystkich operacjach php
wczytujesz html i w nim wyświetlasz zmienną z całym tekstem z klas.
Matado
24.03.2009, 15:29:47
Chodzi wam o np. coś takiego?
<?php
class user
{
public $name;
public function show()
{
return $this-> name= 'Everything is OK';
}
}
$class= new User;
?>
Spawnm
24.03.2009, 15:35:33
tak, ale u ciebie funkcja się nie wykonuje, zobacz tak:
<?php
class user
{
public function show()
{
$body='tralalala';
return $body;
}
}
$class= new User();
?>
Matado
24.03.2009, 15:37:10
Faktycznie, pomyliłem się. Ok dzięki za wszystko.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.