Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] type="image" w formularzu i IE
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kpt
Moze ktos mi podpowie, jakis hak. Mam w formularzu zamiast submita - image. W ff dziala ok, przyciskowi nadalem styl background-color: transparent i idoczny jest sam obrazek - bez ramki (kwadratowej) natomiast w ie obwodke widac (nie wiem jak ja zlikwidowac) a ponadto w ogole przycisk nie dziala (jakby nie wysylal danych)...
wookieb
A nie wystarczy w css dla tego buttona dac
Kod
.submit
{
border: 0px;
background: url(twoj_obrazek.gif) no-repeat;
width: ...
height: ...
display:block; /* to jak chcesz */
}

width i height to rozmiary obrazka
Kpt
hmm, ze tak zapytam, probowales juz tak robic, czy teoretyzujesz? :-) Pokusilem sie o sprawdzenie - efekt: w FF, dziala podobnie jak mialem do tej pory - przy czym ustawianie parametro width i height skutkuje "obcieciem" obrazka a nie jak w p[rzypadku type="imgae" "jego zmniejszeniem. W IE oczywiscie submit dziala, ale niestety tak jak w ff - mainipulowanie wielkoscia obrazka jest problemem. Do tego nadal pozostaje problem "backgroundu" ktory jest nie wiadomo skad szary. W FF dziala background-color: transparent, IE go nie trawi. Jestem praktycznie w punkcie wyjscia...
wookieb
Cytat(Kpt @ 24.03.2009, 15:53:41 ) *
Do tego nadal pozostaje problem "backgroundu" ktory jest nie wiadomo skad szary.

Zawsze tak robie i działa.
A czy ty czasem nie masz png z przezroczystoscia?
Kod
background: transparent url(obrazek.gif);

Mi zawsze działa nawet na IE

Cytat(Kpt @ 24.03.2009, 15:53:41 ) *
W IE oczywiscie submit dziala, ale niestety tak jak w ff - mainipulowanie wielkoscia obrazka jest problemem.

Wole mieć jeden obrazek o stałej wielkości niż jeden popixelowany (bo zmniejszony przez przeglądarke)
Kpt
Cytat(wookieb @ 24.03.2009, 15:58:19 ) *
Zawsze tak robie i działa.
A czy ty czasem nie masz png z przezroczystoscia?

Ano mam png.. i zakladam w tym momencie, ze to wlasnie wina png... Czyli co - ma byc gif?

Cytat
Mi zawsze działa nawet na IE
Wole mieć jeden obrazek o stałej wielkości niż jeden popixelowany (bo zmniejszony przez przeglądarke)

Tutaj akurt chodzilo o zmniejszego go, o kilka px...
wookieb
No a ie6 nie obsługuje poprawnie obrazków z przezroczystoscia
google -> png behavior
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.