Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jeden element zawiera drugi?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
marek220
Witam

Czy jest jakas gotowa funkcja ktora odpowie czy $cos1 zawiera wszystko co jest w $cos2 .... ? w jakis scryptach c podobnych bylo if ($ble)ISIN($ble2) .... bleble winksmiley.jpg czy jest cos takiego w php, czy trzeba na piechote?

Poprostu chce zrobic skrypt bazy danych, i jak ktos dopisuje takie same wyrazenia zeby automatycznie wylapytwal - nie ratuje mnie dokladnie porownanie == bo czasem moze byc ze ktos napisze w skrocie jeden wyraz i bede mial 2 te same wpisy ;(

mam nadzieje ze w miare jasko sie wyrazilem? smile.gif

z gory dziekuje

pozdrawiam
bamboos
Witam!!
[php:1:00ebe35a78]<?php
$wyraz = 'mama';
$zdanie = 'tata lubi mama';
if(preg_match('/' . $wyraz . '/', $zdanie)){
echo $wyraz . ' zawiera się w: ' . $zdanie;
}
?>[/php:1:00ebe35a78]
marian8
mozna tez sprawdzic to SQLem poleceniem LIKE
marek220
Super dzieki wam...

skorzystalem z fukncji LIKE - opis znalazlem po wpisaniu na www.mysql.com, jednak mam teraz problem rozrozniania duzych i malych liter....

czy mozna zrobic tak aby nie rozroznial duzych i malych, ze s to jest to samo co S.?

i skoro juz tak daleko jestesmy to odrazu czy idzie zrobic zeby polskie znaki wywalal.. zeby wyszukal nazwe Śliwka jezeli ktos wpisze Sliwka?questionmark.gif ale to czuje ze juz trudniej bedzie ;(
nobody
Cytat
skorzystalem z fukncji LIKE - opis znalazlem po wpisaniu na www.mysql.com, jednak mam teraz problem rozrozniania duzych i malych liter....
czy mozna zrobic tak aby nie rozroznial duzych i malych, ze s to jest to samo co S.?

Przekonwertuj "w locie" wartosc pola tabeli z szukanym ciagiem do malych liter (lub duzych - UPPER zamiast LOWER) a nastepnie porownaj.
[sql:1:d98ae2f5b5]SELECT pole FROM tabela WHERE LOWER(pole) LIKE LOWER('%SZUKAJ%')[/sql:1:d98ae2f5b5]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.