Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]obsługa wielu graczy... jak nie flash media server, to co?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Tompey
Cześć:)

Mam pytanie, w czym można zrobić obsługę wielu graczy? coś jak w grze typu seafight, wszyscy łączą się przez internet, każdy ma statek i strzela do reszty... razem pewnie kilkaset graczy.

Flash media server raczej odpada z powodu ceny. Czy w samej Javie coś takiego da się zrobić? Może są jakieś inne sposoby?
K4mil94
Może coś jak my fantasy w Ajaxie ?
Tompey
nie wiem co to my fantasy.. sprawdze za moment, czy choć troche podobne do tego co chciałbym zrobić... tylko ajax z php i java script? a są jakieś szanse by przy obsłudze tylu graczy się nie zacinało? wtedy juz całkiem bez javy?
K4mil94
My-Fantasy to tylko przykład. Jest mapa i jest na niej tysiące ludzików ;d Czy się nie będzie zacinać to zależy od łącza i serwera bo musiał byś wyświetlać obrazki ;]
Crozin
Jeżeli chcesz mieć kilkunastu ludków na planszy, wszyscy poruszają się w czasie rzeczywistym to AJAX nie da rady.
K4mil94
To jak jest kolego w M-F ? ;d
Tompey
no już sprawdziłem co to my fntasy... zupełnie nie takie. Chodzi o coś bardziej dynamicznego(np. gdyby dodatkowo tymi mieczami machali i dało się tym sterować, a nie tylko klikać "zadaj cios"). Aha no i na planszy ma grać kilka osób przeciw sobie, więc informacje muszą się szybko wysyłać. Właśnie coś typu www.seafight.pl, nieco to przypomina stare pirates, albo pirates gold...  PHP+JavaScript+Ajax starczy?

W tej chwili Java wydaje mi się najlepszym pomysłem(bo flash media server ciut za drogi), ale chciałbym się upewniwić czy w Javie da się pisać takie gry? bym nie poświęcił kilkanaście miesięcy, na naukę czegoś co okaże się zupełnie nieprzydatne do tego celu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.