Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Pobieranie rekordow z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wolfie
Witam

Napisalem skrypt formularza ktory w opcjach ma do wyboru wartosci z bazy danych, oto czesc skryptu w ktorej wystepuje błąd:

1. <div>
  2.                <label>Gatunek</label>
  3.                <select id="game" name="movie_type">
  4.                    <?php
  5.                    $sql = "SELECT movietype_id, movietype_label ".
  6.                        "FROM movietype ORDER BY movietype_label";
  7.                    $reslut = mysql_query($sql) or die("Błąd zapytania". mysql_error());
  8.            
  9.                    while($row = mysql_fetch_array($result)) {
  10.                    ?>
  11.                        <option value="<?php $row['movietype_id']; ?>"><?php $row['movietype_label']; ?></option>
  12.                    <?php
  13.                    }
  14.                    ?>
  15.                </select>
  16.            </div>

Mimo istnienia rekordow w bazie danych o okreslonych i prawidlowych kluczach w formularzu w polu option nie wyswietlaja sie zadne wartosci.......gdzie moze być błąd ?
Dodam ze nazwy kolumn oraz te istniejace w skrypcie sa prawidlowe.....
Spawnm
nie
  1. <?php $row['movietype_id']; ?>

tylko
  1. <?php echo $row['movietype_id']; ?>
Wolfie
Dziwne ale nie dziala mimo to.....

A przy okazji, czy ten skrypt jest zgodny z duchem czasu czy raczej juz przestarzaly ? Czy caly czas uzywa sie takiego meiszania html i php ?
slawny
  1. <?php
  2. echo "<select id='game' name='movie_type'>";
  3. $sql = "SELECT movietype_id, movietype_label FROM movietype ORDER BY movietype_label";
  4. $reslut = mysql_query($sql);
  5. while($row = mysql_fetch_array($result))
  6. {
  7. echo "<option value='$row[0]'>$row[1]</option>";
  8. }
  9. echo "</select>";
  10. ?>

Sposób, który ci pokazuje jest dokładnie taki sam jak ty napisałeś ale troszke krótszy i jak dla mnie bardziej czytelny. Powinno działać.
Wolfie
NIestety nawet po usunieciu błędu z Twojego skryptu nie dziala...... winksmiley.jpg

W dalszej czesci skryptu mam inne wartosci ktore pobieram z bazy i one wyswietlaja sie poprawnie , wiec połączenie z baza napewno jest prawidłowe , cos jest nie tak tylko z ta czescia przedstawiona w pierwszym poscie tego tematu....

Wydaje sie jakby wogole tablica $row nie byla pobierana z bazy poniewaz po petli while wpisuje polecenie print_r($row); ale niestety nic sie nie wyswietla....
Spawnm
w obu kodach jest literówka:
  1. <?php
  2. $reslut = mysql_query($sql);
  3. while($row = mysql_fetch_array($result))
  4. ?>
Wolfie
No to niezla szmata z tego wyszla winksmiley.jpg Dzieki Spawnm, Ty to jestes niezastapiony w wyszukiwaniu błędow
Spawnm
Cytat(Wolfie @ 6.04.2009, 17:27:44 ) *
Dziwne ale nie dziala mimo to.....

A przy okazji, czy ten skrypt jest zgodny z duchem czasu czy raczej juz przestarzaly ? Czy caly czas uzywa sie takiego meiszania html i php ?

poczytaj o oop i MVC .
Wolfie
Wiem, juz cztalem o MVC i OOP ale moja wiedza jest zbyt slaba na temat php zeby od razu rzucac sie na głeboką wode , dlatego własnie przerabiam teraz ksiazke "PHP5,Apach i MySQL Od Podstaw" a pozniej biore sie za "PHP5 Zaawansowane Programowanie" ktore czeka juz na mnie na półeczce laugh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.