Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MSSQL]problem z polaczeniem Mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bus30
Napisalem prosty skrypt testujacy polaczenie z baza.Niestety nie moge nawiazac takiego polaczenia,poniewaz dostaje komunikat o bledzie.Co powinienem zmienic? sadsmiley02.gif

Skrypt:

<?php
$q = mysql_connect('localhost','root','haslo') or
die('Padl serwer');
$q = mysql_select_db('mysql') or die('Padla baza');
$wynik = mysql_query('select * from mysql');
$txt = mysql_fetch_assoc($wynik);
print_r($txt);

?>

i blad:

Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in /var/www/test.php on line 2

Dodam jeszcze ,ze jak pisze @mysql_connect ,to nie wyrzuca mi bledu,ale w ogole nic nie wyswietla w oknie przegladarki.. sadsmiley02.gif
Zyx
Skonfigurować PHP, żeby obsługiwał MySQL-a. Jest to podane chyba w każdym możliwym kursie, jak Internet długi i szeroki. Polecam czytać komunikaty i tłumaczyć je sobie na polski, ponieważ ten akurat bardzo czytelnie mówi, co jest grane. Ponadto, próby używania operatora "@" do "naprawienia" błędu są z góry skazane na niepowodzenie. To nie jest żadna czarodziejska małpa, tylko zwyczajne zakrycie komunikatu błędu i najlepiej jest zapomnieć o jego istnieniu, przynajmniej w czasie nauki PHP, bo jak się nie wie, co robi, można sobie tylko wyprodukować kłopoty.
Marq
dodaj rozszerzenie do mysql w pliku php.ini. Poza tym jak chcesz cokolwiek napisać, jak nie masz podstaw?
bus30
Dzieki za odpowiedzi.Mam juz podstawy php.Napisalem juz kilka skryptow ,ktore dzialaja poprawnie.Problem pojawil sie ,przy skrypcie laczacym mnie z baza danych mysql.
Pracuje na Linuxe i zaraz zabiore sie za konfiguracje PHP. snitch.gif
redelek
Cytat(bus30 @ 7.04.2009, 08:25:30 ) *
Dzieki za odpowiedzi.Mam juz podstawy php.Napisalem juz kilka skryptow ,ktore dzialaja poprawnie.Problem pojawil sie ,przy skrypcie laczacym mnie z baza danych mysql.
Pracuje na Linuxe i zaraz zabiore sie za konfiguracje PHP. snitch.gif

Na linux to się samo konfiguruje smile.gif apt-get install php5-mysql i działa smile.gif

pozdrawiam
Redelek
bus30
biggrin.gif ..Skonfigurowalem!! Uzylem polecenia aptitude install php5-mysql
Dzieki za pomoc! Zaczynam pisac baze!
redelek
To postaw "POMÓGŁ"

Tak tu się dziękuje

Pozdrawiam
Redelek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.