Merko
7.04.2009, 19:04:43
Mam problem bowiem zarejestrowałem sobie domene i przekierowałem dnsy na
Free DNS A z tego mam przekierowanie na inny serwer www

chciałbym zrobic przekierowanie e-maila np zeby wszystkie wiadomosci wyslane pod adres merko@mojanazwa.pl szly na zupełnie inna poczte. Nie wiem czy si ę to wogóle da zrobić i chciałbym prosić o pomoc.
Chodzi o rekordy MX?
Jeśli nie, to sprawdź przekierowania w panelu obsługi serwera poczty.
olenka29
8.04.2009, 11:47:16
Najprawdopodobniej chodzi Ci o rekord MX. Ustawia sie na serwerach DNS obsługujących domenę. Większość firm umożliwia modyfikację rekordów przez panel, jeśli nie, trzeba prosić admina.
Merko
8.04.2009, 15:58:08
Ok ale jak to zrobić? Przykład
mer k oAd omena.pl -> merko 2 313 22 3 gmail.com
Nie masz w panelu przekierowań dla poczty? (mam na myśli hosting)
PS. pozwoliłem sobie zedytować Twojego posta; na wszelki wypadek przed harvesterami.
Merko
8.04.2009, 18:24:05
to nie są moje prawidlowe dane ale ja mam domenke bez panelu i tam tylko moge strefy dns zrobić i nie ma tam przekierowan e-mail. Na moim serwie www jest ta domena podpieta jako multidomena może dla tego :/
Takie przekierowanie powinno się realizować po stronie serwera pocztowego.
Merko
8.04.2009, 20:17:19
Czyli w moim wypadku gmail
Nie. Masz jakiś hosting? Jeśli tak, to skonfiguruj domenę tak, aby to właśnie on odbierał pocztę. W panelu tego hostingu znajdziesz opcję przekierowania poczty i wtedy działaj.
Ostatecznie, możesz domenę skonfigurować pod Google Apps i tam ustawić przekierowanie, jeśli nie masz hostingu.
KR2615
11.04.2009, 09:14:05
Witam. Też mam podobny problem. Mam włąsny serwer dedykowany. nie mam na nim żadnego panelu. Mogę jedynie edytować strefy dns. Co dokładnie muszę wpisać, aby emaila xyz@domena.pl przekierować na xyz@gmail.com?
erix
11.04.2009, 11:21:27
- postawić jakiś serwer pocztowy, który przekieruje maile na inne konto
- podpiąć domenę pod Google Apps i tam ustawić przekierowanie
KR2615
11.04.2009, 12:19:38
Ok, a co z przekierowaniami WWW gdy domenę podepnę pod Google Apps? Mogę to zrobić na istniejące konto Gmail? Czy strona będzie nadal działać?
erix
11.04.2009, 13:22:17
Rekordy MX są tylko od poczty.

Miałem kiedyś postawione Google Apps tylko dla jednej usługi i nie było problemów z pozostałymi podpiętymi do danej domeny.
Cytat
Mogę to zrobić na istniejące konto Gmail?
Jeśli najpierw podepniesz konto GA i tam ustawisz przekierowanie, to tak. Niestety, bezpośredniego połączenia nie da się zrealizować.
KR2615
11.04.2009, 14:27:20
W takim razie to nie rozwiązanie dla mnie. Będę musiał jednak zainstalowac program pocztowy i tam porobić przekierowania dla moich domen. Mam nadzieję, ze dam radę zrobić tzw. catch-alla, jak w przyapadku home.pl czy nazwa.
Dzięki za wyjaśnienia. Wesołych Świąt
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.