Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Mail] przekierowanie DNS
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Merko
Mam problem bowiem zarejestrowałem sobie domene i przekierowałem dnsy na Free DNS A z tego mam przekierowanie na inny serwer www biggrin.gif chciałbym zrobic przekierowanie e-maila np zeby wszystkie wiadomosci wyslane pod adres merko@mojanazwa.pl szly na zupełnie inna poczte. Nie wiem czy si ę to wogóle da zrobić i chciałbym prosić o pomoc. 
erix
Chodzi o rekordy MX?

Jeśli nie, to sprawdź przekierowania w panelu obsługi serwera poczty.
olenka29
Najprawdopodobniej chodzi Ci o rekord MX. Ustawia sie na serwerach DNS obsługujących domenę. Większość firm umożliwia modyfikację rekordów przez panel, jeśli nie, trzeba prosić admina.
Merko
Ok ale jak to zrobić? Przykład

mer k oAd omena.pl -> merko 2 313 22 3 gmail.com
erix
Nie masz w panelu przekierowań dla poczty? (mam na myśli hosting)

PS. pozwoliłem sobie zedytować Twojego posta; na wszelki wypadek przed harvesterami.
Merko
to nie są moje prawidlowe dane ale ja mam domenke bez panelu i tam tylko moge strefy dns zrobić i nie ma tam przekierowan e-mail. Na moim serwie www jest ta domena podpieta jako multidomena może dla tego :/
erix
Takie przekierowanie powinno się realizować po stronie serwera pocztowego.
Merko
Czyli w moim wypadku gmail questionmark.gif
erix
Nie. Masz jakiś hosting? Jeśli tak, to skonfiguruj domenę tak, aby to właśnie on odbierał pocztę. W panelu tego hostingu znajdziesz opcję przekierowania poczty i wtedy działaj.

Ostatecznie, możesz domenę skonfigurować pod Google Apps i tam ustawić przekierowanie, jeśli nie masz hostingu.
KR2615
Witam. Też mam podobny problem. Mam włąsny serwer dedykowany. nie mam na nim żadnego panelu. Mogę jedynie edytować strefy dns. Co dokładnie muszę wpisać, aby emaila xyz@domena.pl przekierować na xyz@gmail.com?
erix
  1. postawić jakiś serwer pocztowy, który przekieruje maile na inne konto
  2. podpiąć domenę pod Google Apps i tam ustawić przekierowanie
KR2615
Ok, a co z przekierowaniami WWW gdy domenę podepnę pod Google Apps? Mogę to zrobić na istniejące konto Gmail? Czy strona będzie nadal działać?
erix
Rekordy MX są tylko od poczty. winksmiley.jpg Miałem kiedyś postawione Google Apps tylko dla jednej usługi i nie było problemów z pozostałymi podpiętymi do danej domeny.

Cytat
Mogę to zrobić na istniejące konto Gmail?

Jeśli najpierw podepniesz konto GA i tam ustawisz przekierowanie, to tak. Niestety, bezpośredniego połączenia nie da się zrealizować.
KR2615
W takim razie to nie rozwiązanie dla mnie. Będę musiał jednak zainstalowac program pocztowy i tam porobić przekierowania dla moich domen. Mam nadzieję, ze dam radę zrobić tzw. catch-alla, jak w przyapadku home.pl czy nazwa.

Dzięki za wyjaśnienia. Wesołych Świąt
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.