Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ułatwiona obsługa serwera MYSQL
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
seba22
Witam,

Czy jest jakaś klasa, lub inna zabawka która ułatwiła by pracę z serwerem SQL ?

Samemu nie mam siły nad tym pracować, próbowałem zrobić sobie coś co wykonywało by zapytanie, w razie napotkania problemów np składni, zapisywała to do tabeli error's itp.

Ale uznałem że to zbyt dużo zabawy.

Czy miał by ktoś, coś co jest rozwijane i ułatwiło by pracę, powodując by była bardziej logiczna, mądra itp ?

Najlepiej, żeby łatwo dało się zaimplementować zabezpieczenia filtrujące, w części wykonawczej skryptu.

Tak żeby można było wpisać coś ws tylu $dodb->(tabela, imie=$get['imie'], nazwisko=$get[ bla bla bla wszyscy wiezą)
A przed wykonaniem technicznym, by wyszło zabezpieczenie tego...
Bo teraz, trzeba usuwać złe znaczniki przed wysłaniem zapytania...

Zawracanie kijem wisły...
Bardzo bym prosił o pomoc, w necie jest dużo, głownie samoróbki ludzi... ale ja bym wolał coś pod czym podpisałą się jakaś firma, i co jest w miarę rozwijane z ramienia jakiegoś większego projektu.

Pozdrawiam
Crozin
PDO" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual?

Ewentualnie może jakiś ORM, ale chyba nie o to Ci chodzi.
seba22
Odnośnie PDO wziąłem z Wikibooks przykład:

1. <?php
  2. $ilosc = $pdo -> exec('INSERT INTO `produkty` (`nazwa`, `opis`, `ilosc`, `cena`, `jakosc`)    VALUES(
  3.            'Miotacz ognia na dezodorant',
  4.            'Rewelacyjny miotacz ognia dla kazdej domowej gospodyni!
  5.            Nie martw sie o paliwo - wystarczy zwykly dezodorant!',
  6.            '54',
  7.            '40.99',
  8.            '5')');
  9. ?>

Kurcze, popatrz kolego, przecież to zwykłe zapytanie do serwera SQL.... wygląda tak debilnie, i kretyńsko że się na nie patrzeć nie mogę...
Przy 3 polach, może jest fajne, ale nie przy 100.

masz u góry liste pole1 pole2

a na dole liste
wartosc1 wartosc2

Szkoda, że ktoś nie wpadł napomysł
pole1=>wartosc1 pole2=>wartosc2

Interesuje mnie coś, co UŁATWI pracę... ułatwi... a nie utrudni, i zmusi mnie do nauczenia się jakiegoś wyimaginowanego "czegoś" po to żeby się dalej z nim męczyć.

Pomyślmy chwilkę, logicznie.

Nie ma alternatywy ?
erix
Cytat
Ewentualnie może jakiś ORM, ale chyba nie o to Ci chodzi.
Crozin
W takim razie skorzystaj z ORMa (np. Propel).

btw: PDO udostępnia również zestaw metod do tworzenia zapytań.
wlamywacz
Cytat(seba22 @ 16.04.2009, 16:18:28 ) *
Kurcze, popatrz kolego, przecież to zwykłe zapytanie do serwera SQL.... wygląda tak debilnie, i kretyńsko że się na nie patrzeć nie mogę...
Przy 3 polach, może jest fajne, ale nie przy 100.

Generalnie nie masz totalnie pojęcia w temacie - to ma działać a nie ładnie wyglądać. Do prostych stron itp. owszem ORM lub coś na kształt PDO itp. jednak w dużych aplikacjach jazda na ORM itp. jest masakrą. Bardziej zaawansowane zapytanie z użyciem zaawansowanych funkcji łatwiej wpisuje się z palca niż metodami dostępnymi w ORMach
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.