Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]Układ strony, menu itp.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MateuszS
Witam. Przejdę od razu do rzeczy. Załóżmy że mam prosty szablon www: HTML, CSS. Jest ładne menu z boku, które chcę wykorzystać. Loguję się do strony administracyjnej i prawe menu się zmienia, jest w tym samym stylu zmienia się tylko nazwa menu i odnośnik. Zamiast: Home, Kontakt, itd. mam opcje standardowe, które są w profilu usera, np. zmień hasło, twoje komentarze itd.

I tu moje pytanie: Jak to osiągnąć bez kopiowania całego HTMLa ze strony na stronę? Jest to trochę niewygodne. Mój kolega jest świetnym programistą, zrobił to na zasadzie jakiegoś podziału strony na dwie części dol.php i gora.php, potem porobił id-eki i różne takie, i tworząc nowy plik .php trzeba było tylko dodać wpis odpowiedni do pliku page.conf i wszystko było zincludowane, styl, cała strona, można było pisać w którym się chce miejscu. Ta metoda raczej nie wchodzi w rachubę gdyż jest zbyt zaawansowana dla mnie i nie potrafiłbym jej odtworzyć.

Jeżeli nic nie poradzimy, będę musiał za każdym razem kopiować treść strony.
Pozdrawiam
pi_wo
Podpowiem Ci tylko, bo gotowe rozwiązania, jak się postarasz, to sam znajdziesz...

Zasadniczo:

http://www.twojastrona.pl/index.php?tresc=wartość

jest to jedna z możliwości przekazywania tzw. zmiennych GET. Zmienne GET przechowywanych są przez serwer php w tablicy $_GET, np:
  1. <?php
  2. $_GET['tresc']
  3. ?>

Zmienna taką możemy wykorzystać do sterowania treścią strony, za pomocą metod warunkowych.

np.
  1. <?php
  2. switch($_GET['tresc']){
  3.  
  4. case wartość1 : include('podstrona1.php'); break;
  5. case wartość2 : include('podstrona2.php'); break;
  6. default: include('domyslna_strona.php');
  7.  
  8. }
  9.  
  10. //lub, np.
  11.  
  12. if($_GET['tresc'] == wartość1){
  13.  
  14. include('podstrona1.php');
  15.  
  16. }
  17. ?>

PS. -> Jeżeli nie znasz konstrukcji if/switch, lub inne z powyższych zapisów są dla Ciebie niezrozumiałe, będziesz musiał wpierw zapoznać się z podstawami programowania w php.
MateuszS
ja uzywam np.

1. <?php
  2. If($_ GET['opcja']=='logowanie')
  3. {
  4. //tresc strony
  5. }
  6. ?>

Ale nie daje mi to mozliwosci mod. Calej strony
Spawnm
zrób plik html.php w nim daj cały html a w miejscach gdzie ma się zmieniać treść
dawaj <?php echo $html['menu']; ?> itp.
pliczek includujesz na samym końcu kodu i gotowe smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.