Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Generowanie obrazków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kshyhoo
Witam Towarzyszy Broni. Przyszło borykać mi się z problemem generowania obrazków. Wujek Google mnie nie polubił, więc proszę o pomoc. Moje pytanie brzmi: co wydaje się lepsze - nakładanie koloru na istniejącą grafikę, czy generowanie grafiki od nowa i kolorowanie - zakładając, że trzeba będzie nałożyć do 8 pól z kolorem o różnych kształtach a sama grafika nie będzie miała regularnych kształtów?
ddiceman
Nie ma roznicy dla PHP (GD), czy koloruje "puste pola" (biale?), czy juz wczesniej zakolorowane, wiec jesli tlo jest stale i niezmienne, to lepiej nakladac kolor (nie trzeba renderowac go drugi raz). Jezeli tlo ma byc zmienne, to lepiej generowac grafike od nowa - po to, zeby nie zamalowywac 2 razy tych samych pol - najpierw tlem a pozniej trescia
Kshyhoo
Rozumiem. A jak lepiej wygenerować nieregularne kształty w jakimś kolorze? Np. w kształcie półkola?
I nasuwa mi się jeszcze jedno: jak lepiej na to wszystko nałożyć jakąś grafikę, która musi byś skalowana - czy skalować, czy przygotować kilka rozmiarów?
ikssde
Co do rysowania nieregularnych kształtów, to musisz sobie opracować jakiś algorytm, który dany kształt Ci wyrysuje (przesuwasz się po pikselach i kolorujesz pojedynczo). Co do miniaturek, to lepiej przygotować kilka rozmiarów, chyba, że tego rozmiaru nie znasz, wtedy skalujesz do odpowiedniej wielkości i zapisujesz na serwerze, w razie konieczności masz już gotowy obrazek, a jeśli tak owego nie ma, wtedy generujesz nowy. Wydaje mi się, że ciągłe generowanie, dla każdego żądania, nie jest rozwiązaniem optymalnym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.