Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] phpMyAdmin i instalacja MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wolfie
Witam

Troche programowalem używając WebServa ale mnie zaczął denerwowac bo na viscie ciagle wyskakuje blue screen a do tego mialem pusty plik php.ini, ale to juz przeszlosc.

Zainstalowalem sobie Apache i PHP5, wszystko sie udalo i phpinfo() wyswietla sie prawidłowo, ale teraz nie wiem za bardzo jak sobie poradzic z doinstalowaniem MySQL, tzn, zainstalowalem MySQL i odkomentowalem niektore linie w php.ini ale nie wiem czy to wystarczy.

Druga kwestia to czy phpMyAdmin juz jest zainstalowany wraz z najnowsza wersja php czy trzeba go doinstalowac no i jeszcze pozostaje kwestia MySQL command center czy jak to sie nazywało w WebServ to nie pamietam , ale dawalo wygodny interfejs uzytkownikowi do podgladania i edycji baz danych i tabel.......skad moge sobie to wziac ? wstydnis.gif
bounty
Polecam krasnala tongue.gif
Wolfie
Chyba wystawie Ci "pomogł" za te wspaniałą rade blink.gif
Wolfie
Ludzie, czy Wy widziacie na jaki temat jest ten post ? sciana.gif
Wolfie
wszystko akurat mam juz dawno zainstalowanie.....ale zwracam uwage na wasze odpowiedzi ktore do tematu maja sie nijak...tak samo zreszta jak Twoj link ktory podales , czytaj dokladniej nastepnym razem kolego.....
Wolfie
Mysle ze lepiej zainstalowac wlasne serwery, wtedy wiadomo co gdzie sie znajduje , latwo skonfigurowac do wlasnych potrzeb, mnie instalacja wszystkich pakietow zajeła mniej niz godzine, co do konfiguracji jest to kilka klikniec a dzieki temu masz wieksze pojecie o tym czego i dlaczego uzywasz, jasne ze paczka jest wygodna i sam na poczatku tego uzywalem, ale zaglebiajac sie coraz bardziej w tematyke potrzebna jest bardziej szczegolowa wiedza, pliki konfiguracyjne, ustawienia, nie trzeba szperac w dokumantacji paczek , od razu wiadomo gdzie co masz i co ewentualnie poprawic zeby dzialalo......
DREEMus
@Wolfie, jeżeli już masz zainstalowanego MySQL, to skopiuj plik libmysql.dll do c:\windows\system32\ i po sprawie, oczywiście musisz zrestartować Apache smile.gif

Nie, nie ma phpMyAdmin'a razem z jakąkolwiek paczką ... instalujesz z phpmyadmin.net
Dla ułatwienia dopiszę, że tworzysz sobie virtual host'a np. pma z .htaccess (z blokowaniem IP zew.) i tam masz zarządzanie całą bazą danych serwerka smile.gif

Po więcej info zapraszam na PW smile.gif
Wolfie
Zainstalowalem sobie MySQL-a ale nie skopiowalem libmysql.dll do wskazanego katalogu i i tak wszystko dziala......do czego sluzy ten plik ?

Cytat
Dla ułatwienia dopiszę, że tworzysz sobie virtual host'a np. pma z .htaccess (z blokowaniem IP zew.) i tam masz zarządzanie całą bazą danych serwerka smile.gif

Nic nie rozumiem z tego zdania wstydnis.gif

I jeszcze jedna kwestia, w phpMyAdmin pojawil mi sie taki napis :

Cytat
Dodatkowe możliwości pracy z połączonymi tabelami zostały wyłączone. Aby dowiedzieć się, dlaczego - kliknij tutaj.

Po klikniecu na wskazany link pojawiaja sie informacje tego typu :
Cytat
$cfg['Servers'][$i]['pmadb'] ... błąd [ Dokumentacja ]
$cfg['Servers'][$i]['relation'] ... błąd [ Dokumentacja ]
Ogólne funkcje relacyjne: wyłączone

co nalezy z tym zrobic ?
DREEMus
phpMyAdmin ma możliwość zapisywania czynności i operacji w swoich tabelach smile.gif
I generalnie te dodatkowe możliwości na nic Ci się nie zdadzą ...
W katalogu scripts masz plik create_tables.sql importuj go do phpMyAdmin'a i utworzysz te tabele do dodatkowych możliwości ...

A co do Virtual Host'ów to masz np. localhost, gdzie trzymasz strone, i możesz sobie w przeglądarkę wpisać np. http://pma i pokaże Ci się phpMyAdmin, bez zbędnego wpisywania np. http://localhost/phpmyadmin smile.gif
Wolfie
ostatnie pytanko , jak importowac ten plik create_tables.sql ?
DREEMus
Na pierwszej stronie PMA z prawej masz "importuj" potem "Przeglądaj" znajdź plik "creates_table.sql" i OK, czy coś synonimicznego smile.gif
I po sprawie smile.gif tabele stworzone smile.gif
Wolfie
Dzieki, wiedzialem ze jak wstawie "pomogl" to Cie zmotywuje do tej odpowiedzi laugh.gif tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.