Ponieważ jest to mój pierwszy post, chcę się przywitać z Towarzystwem smile.gif
Dopasowuję cms f3s i utknąłem przy drobiazgu, z którym nie mogę sobie poradzić.

Przy zakładaniu nowej kategorii chcę wyciągnąć na zewnątrz (do wykorzystania wewnątrz tego samego pliku) wartość zaznaczonej opcji - chodzi o value=3 Galeria.
Zamontowana funkcja "if" działa na inne obiekty, np. "checkbox", ale przestaje kiedy w kod montuję zmienną $xc_t='3'.

Działanie układu ma wyglądać tak:
Po otwarciu "Dodaj kategorię", po wybraniu rodzaju - Galeria ma się aktywować schowana część tabeli z opcjami tylko dla Galerii.
Układ działa w drugą stronę, tj. na kategoriach już istniejących. Dane są pobierane z $dinfo['type'].

Plik aecat.php
Kod
<td><b>4. '.$lang['ap_type'].':</b></td>
<td>
<select name="xc_t" onclick="if(xc_t.value==3) {'; $xc_t='3'; echo '} else {'; $xc_t='0'; echo '};" ><option value="1">'.$lang['arts'].'</option><option value="2"'.(($dinfo['type']==2)?' selected="selected"':'').'>'.$lang['files'].'</option><option value="3"'.(($dinfo['type']==3)?' selected="selected"':'').'>'.$lang['gallery'].'</option><option value="4"'.(($dinfo['type']==4)?' selected="selected"':'').'>'.$lang['links'].'</option><option value="5"'.(($dinfo['type']==5)?' selected="selected"':'').'>'.$lang['news'].'</option></select></td>
</tr>';
if($xc_t==3) {
ukryta czę¶ć tabeli
(...)
}

Będę wdzięczny za pomoc i rady.