Widok v$controlfile zawiera informacje o każdym controlfile. Ile controlfile, tyle rekordów. Nie sprawdzałem ile controlfile jest tworzonych domyślnie podczas instalacji 10gR2 XE, skoro twierdzisz że jeden to jestem skłonny uwierzyć. Na innych bazach masz 3, ale co to takiego to te inne bazy? 9i, 10g, 11g? Express, Enterprise? Jeżeli dobrze pamiętam, to 10gR2 Enterprise w domyślnej, wyklikanej instalacji prze OUI, tworzy właśnie 3 controlfile.
Zatem, dlaczego w XE jest tylko jeden? Wydaje mi się, że zrozumienie tego wymaga zrozumienia po co masz mieć więcej niż jeden. Polecam ten link:
http://download.oracle.com/docs/cd/B19306_...ol.htm#i1006088Express został stworzony głównie do nauki, z naciskiem na SQL, w mniejszym stopniu PL/SQL, do nauki administracji to już słabo. Ultrawydajnych i superbezpiecznych baz danych na tym także nie zbudujesz. W takim wypadku potrzeba multiplexingu controlfile jest mała, tym bardziej że większość kompów na których ten system jest instalowany, to dekstop z jednym dyskiem.