Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Netia WiFi
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
piotrooo89
Nie wiem czy pisze w dobrym dziale jak nie to proszę o przeniesienie do odpowiedniego.

Teraz do rzeczy. Mam problem z WiFi w Netii. Posiadam router Pirelli z wbudowanym WiFi. Na kablach wszystko pięknie hula ale gdy chce podłączyć kompa przez właśnie WiFi mam problem, znaczy wszystko niby ładnie się łączy ale dostaje błąd, a raczej ostrzeżenie: Ustalanie adresu sieciowego, po czym DHCP daje adres Windowsowski a nie z puli adresów które wskazuje w konfiguracji routerka. Siedzę na tym trochę i nie wiem co począć, po miłej rozmowie z panią z BOK'u nic się nie poprawiło po czym pani stwierdziła oczywistość że mam jakiś problem i tyle z naszej rozmowy. Może miał ktoś podobny problem, proszę o jakieś nakierowanie. Moim zdanie problem leży gdzieś po stronie DHCP ale nie wiem dokładnie czego szukać.

Komputer z którego się chce połączyć ma Win XP a karta to D-Link.
piotrooo89
Cytat(belliash @ 5.05.2009, 20:07:10 ) *
- wylaczony DHCP

gdzie na kopmie czy na routerze?

- filtracja MAC

mam dodać MAC'a na routerze?

- bledny klucz (WEP/WPA/WPA2)

nie wiem o co chodzi...

- bindowanie ARP

nie wydaje mi się było OK.

- inne ;]

jakie inne tongue.gif
kajzur
Cytat(piotrooo89 @ 5.05.2009, 20:17:56 ) *
gdzie na kopmie czy na routerze?
mam dodać MAC'a na routerze?
nie wiem o co chodzi...
nie wydaje mi się było OK.
jakie inne tongue.gif

1. Może być na kompie i na routerze.
2. Chodzi mu o to że adres mac Twojej karty sieciowejk może być blokowany
3. Zabezpieczone sieci mają szyfrowanie - WEP lub WPA, tak jakby hasła, i mu chodzuło o to że moze podajesz złe
4. Też mi się wydaje że to nie od tego
5. Hmm, po prostu popatrz w routerze co tam jest, ewentualnie weź reseta, może to coś da smile.gif
piotrooo89
Cytat(kajzur @ 5.05.2009, 20:28:26 ) *
1. Może być na kompie i na routerze.

jak to włączyć, na kompie i na ruterze?

2. Chodzi mu o to że adres mac Twojej karty sieciowejk może być blokowany

wpuszczałem MAC'a karty na ruterze ale nic z tego.

3. Zabezpieczone sieci mają szyfrowanie - WEP lub WPA, tak jakby hasła, i mu chodzuło o to że moze podajesz złe

hasła na 99,9% są OK.

5. Hmm, po prostu popatrz w routerze co tam jest, ewentualnie weź reseta, może to coś da smile.gif

reset ruterka nic nie daje.

#EDIT

ale na kompie mam włączone DHCP. Pisze mi że jest DHCP włączone.

#EDIT2

problem rozwiązany. moja karta nie wspierała WPA (staroć jeden....) zmiana na Nie-802.1X WEP i wypisanie odpowiedniego klucza pomogło.
piotrooo89
to narazie tylko tymczasowo, w najbliższym tygodniu zmieniam karte. smile.gif

a ~belliash jest jakaś możliwość zabezpieczenia? czy lepiej na nowszy zmienić?
piotrooo89
no tak najlepiej po MAC'u blokować. a jaka polecasz karte WiFI? żeby była tania , dobra i bezpieczna.
kajzur
Ja mam d-linka i WPA normalnie obsługuje ;> Co do WEP to Linux wystarczy zeby go złamać;>
piotrooo89
powiedzmy żeby było do 150zł. jakieś konkretne propozycje (firmy, modele).
kajzur
albo tp-linka ;>

@belliash na Windowsie? Hm, szukałęm kiedyś i znalazłem tylko na Unixy;>
piotrooo89
dobra poszuka się. a jeszcze jedno pytanie. jak wygląda odpalenie WiFi na Ubuntu 9.04 (najnowszym)?
phpion
Pozwalam sobie odświeżyć temat.

Kończy mi się umowa z TP i nie zaproponowali nic korzystnego w związku z czym planuję przejść na Netię. Wybór padł na najtańszy pakiet internet 1Mb + telefon (łącznie 94 zł, przez pierwsze pół roku 2 zł). Ale o czym chcę napisać: w domu są 2 laptopy, dom jest piętrowy. Netia oferuje jakiś router (pewnie wspomniany Pirelli) w cenie 149 zł. Pytanie moje jest takie: czy warto brać ten* router? Może lepiej zakupić jakiś we własnym zakresie? Fakt faktem nie bardzo orientuję się w sprawach hardware więc najprostszym dla mnie wyjściem byłoby brać co dają.

Prosiłbym o opinie oraz porady.

Pozdrawiam,
pion

* ten = Pirelli DRG A125G

PS: w TP miałem Liveboxa i było z nim trochę problemów - musiał stać w przedpokoju aby móc korzystać z internetu na parterze. Chciałbym uniknąć takich niespodzianek...

PS2: tutaj znalazłem opinię:
http://forum.pclab.pl/t469317.html
Cytat
Słaby router. Oferowany w Netii. Router należy kupować samemu.

ale chciałbym poznać bardziej pewne opinie winksmiley.jpg tak to każdy może napisać o wszystkim...
vokiel
Na jakich zasadach "dostajesz" ten router w NETII? Czy tak jak liveboxa w TP? (dostajesz, ale zabierają). Bo jeśli masz wydać 150 PLN na router, który po dwóch latach Ci zabiorą, to niech się, za przeproszeniem gonią z takim interesem. Lepiej kupić jakiś router w cenie do 200 PLN jest w czym wybierać. Przynajmniej po skończonej umowie sprzęt Ci zostanie.
Poza tym często jest tak, że pchają za free, albo za niewielką dopłatą jakieś badziewie, z którym później są kłopoty. Dopłacisz 50 zł do lepszego routera i masz bezawaryjny sprzęt na lata.
phpion
Router staje się własnością kupującego, oni go po prostu sprzedają. Jednorazowa zapłata 149 zł i router jest mój. Przy samodzielnym zakupie routera bałbym się trochę jednego: w przypadku jakichkolwiek problemów mogliby się zasłaniać "nie ich" routerem.
Crozin
Wątek o WiFi i Netii? Nada się idealnie. winksmiley.jpg

Zamierzam przerzucić się (częściowo) na sieć bezprzewodową - za dużo kłopotu z kablami. Z racji, że mam marne doświadczenie w tych sprawach, czy moglibyście rzucić modelami wartych do rozpatrzenia routerów WiFi + karty?

Czego potrzebuję względem routera?
1) Możliwość podłączenia się zarówno poprzez WiFi, jak i minimalnie przez cztery gniazda kablem (IIRC to jest przez wtyczkę RJ45)
2) Możliwość konf. przez WWW (z konf. to właściwie tylko zależy mi na ustawieniach Virtual Server - no i ustawianie pod konkretne adresy MAC)
3) Dosyć (chyba) silny sygnał - ma pracować w dwurodzinnym domu - router na piętrze, PC na parterze

Karta (do jednego PC)
Tak by działała bez problemów zarówno na Linuxie jak i Windowsie.

Jakieś sugestie?
vokiel
@phpion - jeśli staje się własnością to już trochę lepiej. Jednak warto porównać to co oni dają z tym co można za tą cenę kupić. Teoretycznie może ktoś na "błękitnej linii" powiedzieć, że nie zna jakiegoś routera, w końcu nie można wymagać żeby znali wszystkie modele dostępne na rynku. Ale z drugiej strony całkiem wypiąć się na klienta nie powinni. Zresztą konfiguracja takiego sprzętu zwykle sprowadza się do podania loginu i hasła.

@Crozin - ja tam jakiś ekspertem nie jestem;) Ale w przypadku Twoich wymagań sprawa nie jest taka trudna:
1. Większość routerów jest z wbudowanym switch'em, 4 x RJ45 to standard, czasem dają jeszcze adapter na USB żeby podpiąć po WI-FI stacjonarny komputer
2. Chyba już wszędzie, poza routerami z wyższej półki - szkieletowymi, korporacyjnymi - wtedy może być terminal
3. Patrz na moc anten (dBi), oraz na ich ilość. Zwykle przy większej ilości anten jest lepsze pokrycie. Odnośnie lokalizacji proponuję pod sufitem na parterze. Sam tak mam, i na całym parterze zasięg b dobry, na górze bardzo dobry winksmiley.jpg

Karta - tak jak napisałem w pkt 1 - zdarzają się routery, że dają adapter na USB, do jednego PC starczy.
sztosz
Pamiętaj żeby router był z modemem ADSL i odpowiedni Annex (A lub cool.gif
bim2
Co do mocy sygnału, zalezy to też w dużej czesci od odbiornika. Na lapku za 3 ścianami łapie mi 3 kreski na 5, a po wifi od liveboxa (jakiś sagem czy samsung) nie był w stanie się połączyć. ;/ Moc wifi zalezna jest od anteny także, wiec router kup byle jaki. Polecam edimaxy ogólnie. Już 3 kupiłem plus wersję z wifi za 90zł z MM sąsiedzi mają i nie ma z nimi problemów. Zastrzegam jednak żeby kupować te modele "płasko stojące", bo różnią się FW i na tych pionowych coś jest skopane.
Crozin
OK, dzięki za informacje. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.