Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]Wykorzystanie atrybutu name w PHP oraz dynamiczna aktualizacja danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nergla
  1. <input maxlength="3" size="2" name="szerokosc" /><input maxlength="3" size="2" name="dlugosc" />

Chcę aby PHP pobrało sobie liczby wpisane przez użytkownika w polach "szerokosc" i "dlugosc" do zmiennych w PHP.
Jak to zrobić nie modyfikując całej strony tylko dopisując jakiś fragment kodu?
wookieb
PODSTAWY!!
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=ph...mp;aq=f&oq=
korro
Na stronie do której zostanie wysłany formularz (ta strona, która jest w atrybucie action tagu form) możesz odczytaj je tak:
  1. <?php
  2. $_REQUEST['szerokosc']
  3. ?>
patryczakowy
  1. <?php
  2. $_POST['szerokosc'];
  3. $_POST['dlugosc'];
  4. //lub
  5. $_GET['szerokosc'];
  6.  $_GET['dlugosc'];
  7. ?>

Wszystko zależy jaką metodą jest wysyłany formularz czy w <from> masz action="post" czy action="get"
szmerak
formularz
  1. <form action=plik.php method=POST>
  2. <input maxlength="3" size="2" name="szerokosc" />
  3. <input maxlength="3" size="2" name="dlugosc" />
  4. <input type=submit value="Dodaj" />
  5. </form>

plik.php
  1. <?
  2. $szerokosc = $_POST['szerokosc']; //odbieramy teraz dane z formularza
  3. $dlugosc = $_POST['dlugosc'];
  4.  
  5.  
  6. //i teraz dane z formularza masz zawarte w zmiennych :) szerokosc i dlugosc i robisz dalej co chcesz z nimi
  7. ?>

mam nadzieje ze pomogłem smile.gif
nergla
Ok, problem załatwiony ale mam jeszcze jedno pytanie: jak zrobić aby to wszystko działało dynamicznie tz. zmieniam sobię przykładowo liczby w polu <input maxlength="3" size="2" name="szerokosc" /> i na bieżąco aktualizuje mi dane takie jak powierzchnia, waga, cena itp. ?
korro
http://docs.jquery.com/Events/change#fn
webdice
Proszę o dodanie tagu w tytule.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.