Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: rozmiary strony...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Sh4dow
... stały czy rozciagany?? czy sa jakies standardy, a raczej trendy w robieniu stron ? wp onet, czyli najwieksze portale, glowna strone i chyba czesc podstron maja zrobione w stałej szerokosci. Czy widzicie w tym jakies plusy ?
Robie strone i nie wiem jak mam rozpracowac layout czy rozciagac czy pozostawic w stałej szerokosci. Szukam porad.
GeoS
Temat woda.

Zalezy o czym jest strona, co masz na niej do zaprezentownia, jaka jest struktura userow odwiedzajacych witryne (mowa tu o rozdzielczosci ekranu, przegladarkach, ...) itp.

Do kazdego projektu sugeruje sie podejsc indywidualnie tongue.gif
reViVer
No sprawa jest napięta jak baranie jaja o_O smile.gif
Jeśli masz grafikę opracowaną zrób w stałej szerokości i mało tego, zrób w szrokości 775px 8)
Inaczej grafa się rozjedzie
Tyle Ci powiem biggrin.gif
SonGoace
Ja mam dokładnie na 780 i jakos mi sie nie rozjeżdza smile.gif
GrayHat
ja uzywam 790-2(10)
-=Saint=-
Ja raz popelnilem blad i robilem dostosowujaca sie (w %) i wiecej tego nie powtorze. To jest kamikaze, zeby bylo perfect, trzeba bylo troche skryptow w JS zrobic. Teraz dziala OK ale za duzo roboty. Nastepne robie w szerokosci 760.
reViVer
Cytat
Ja mam dokładnie na 780 i jakos mi sie nie rozjeżdza smile.gif

hhrhrhrhrhrrr%-) laugh.gif
Chodziło mi o to, że jeśli szerokości tabel nie są ustalone w px, to grafa się rozjedzie(gdy jest w %)
Sh4dow
no dobra to teraz moze inne pytanie, jakie strony oglada sie wygodniej? Te ze stałą czy zmienna szerokością? i jakie uzywacie rozdzielczosci pulpitu? czy przy tworzeniu strony olac ludzi z 800x600 czy raczej nie? czy stała szerokosc powyzej 800, powiedzmy 860-900px bedzie przeszkadzac bardzo ludziom z rozdzielczoscia 800x600 ? Ja kozystam z 1280x1024 wiec daleko mi do takiego problemu, ale czy dla mnie nie bedzie za wąska stroną ?
cichy
Ja używam 1024x768.
Strony tworze przystosowane do 800x600 (stała szerokość).
A co do wygody oglądania strony to zależy bardzo dużo od designu i rozmieszczenia, a nie od tego czy sie dostosuje do wielkości czy nie.

Pozdro
DeyV
według teorii nie wolno ignorować użytkowników z 800x600.
Mało tego - nie powinno się również umieszaczać żadnych ważnych nawigacyjnych elementów w taki sposób, że nie widać ich odrazu po otwarciu strony na ekranie 800x600
Dlaczego? Bo, o dziwo, połowa ludzi korzystająca z internetu, nie zauważa, że stroną można, należy przewinąć w dół, szczególnie, jeśłi nie jest to jakiś tekst, który czytają po koleji, i się gubią.
Co do szerokości - chyba jednak stałą. Bardzo żadko zdarza się możliwość zaprojekotwania designu tak, by sprawdzał się w różnych rozdzielczościach.
Jeśli już zalezy nam na ludziach z dużymi ekranami - znacznie łatwiej będzie przygotowac 2 designy, niż dostosowywać 1 do 2 rozmiarów.
Chewolf
Właśnie nie wolno ignorować użytkownikó o 800*600 (ja nim jestem :-) hahahah) Co prawda monitory 17 calowe sa coraz tansze ale wiele osob ma jeszcze 15 albo uzywa na 17 rodzielczosci 800*600. To tyle ;d
siedemfps
Jak robie dla kogos np (ramm.net.pl) to sugeruje sie tym co mi mowia... Ale generalnie robie pod 800 / 600. I chyba najlepiej wyglada...
Krzychur
Strony przeważnie robi się po to, aby na wszystkich rozdzielczościach dobrze wyglądały. Praktycznie już nikt nie używa mniejszej od 800x600 więc najlepiej robić pod taki rozmiar - suwak, czyli ok 750. Osobiście na swojej stronie uważam, że to gdzie jest treść nie spis powinna mieć atrybut WIDTH=100%, dzięki czemu rozciąga się na maksa i zawsze wygląda git...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.