Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wskazanie na 'najwyższy' katalog
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
majestiq
Mam na serwerze kilka stronek każda w osobnym katalogu i pod osobną domeną.

Katalog xxx - domena xxx.pl
Katalog yyy - domena yyy.pl

W katalogu xxx mam w jakimś podkatalogu plik php, w którym chcę zaincludować coś z katalogu yyy /zzz.php

Jak to zrobić ?
Tzn jak uzyskać początkową lokalizację równą katalogowi 1 poziomu (najwyższy katalog na serwerze) ?

Zwykle używałem ../ lub coś w tym stylu ale to tylko dla katalogu wyżej itd, ale co w takiej sytuacji ?
marcio
getcwd() albo $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] to powinno dac ci glowny katalog strony.
majestiq
I funkcja i ta zmienna zwracają mi to samo - znak średnika '/'
To mi nic nie daję ://

1. <?php
  2. $z= $_SERVER['DOCUMENT_ROOT']."/katalog/kat_dla_losowego/index.php";
  3.                
  4. include "$z";
  5. ?>

sad.gif
KCG
Katalog wyżej '../'.
majestiq
Katalog wyżej to wiem, ale katalog najwyższy questionmark.gifquestionmark.gif
marcio
A nie mozesz poprostu operowac na sciezkach bezwzglednych?

Poczytaj tez o __DIR__ i __FILE__ i dirname(__FILE__) czy jakos tak moze na cos wpadniesz i do tego zainteresuj sie basename().
majestiq
A można includować adres bezwzględny w ogóle ?

1. <?php
  2. include "http://www.wp.pl/index.html";
  3. ?>

Jakoś to nie działa.
marcio
bo masz napewno allow_url = off w php.ini jak mozesz to sobie zmien i operuj na takich tylko jak bedzie jakas luka z include to wiesz.....

Lub jakos tak sie nazywala ta dyrektywa poszukaj na necie.
majestiq
Ustawiłem w php.ini wszystko jak trzeba (allow_url_include = on), ale dalej nie mogę includować adresów bezwzględnych :/

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.domena.pl/index.php' for inclusion (include_path='.:/:/usr/php/pear') in /inc/mp_ram22.php on line 67
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.