Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Oracle Discoverer 10g - problem z liczeniem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Oracle
bruner
Witam, mam problem z wyborem odpowiedniego elementu i wraz z paramatrem, który policzył by mi wystąpienia poszczegolnych rekordów w bazie.
Jest kilka kryteriów które zaplanowałem, jest z m.in. data nazwa użytkownika, podziała na Płeć i unikatowy numer rejestracyjny. W mojej bazie jest możliwość wielokrotnego rejestrowania userów w różnych okresach czasu.
W Elementach mam tzw numer rejestracji i do wyboru wartości MIN/MAX i COUNT . Funkcja Count zlicza wszystkie występujące wartości, ale wykazuje również duplikaty. Czy da się do elementu dodać opcje unikatową ? np. count distinct (COUNT([DISTINCT] i jak to można dodać.?
Dzięki za info. smile.gif
redman2
Mozesz to jedynie zrobic poprzez grupowanie. Musisz miec przeciez jakies kryteria wedlug ktorych bedziesz rozroznial co jest opcja unikatowa
bruner
Generalnie zapytanie zwraca mi poszczególne wartości i nie sa to wartości unikatowe w obrębie jednego roku np. jak można zrobić takie grupowanie?
Zrobiłem raport który generował wszystkie wiersze wchodzące w ten zakres, ale było ich tak dużo pojawiał się błąd że dane mogą być nie dokładne. Czy ew. da się te ograniczneie zdjąć lub rozszerzyć?
redman2
  1. SELECT date, count(*)
  2. FROM TABLE GROUP BY date
  3. HAVING date (i tu np warunek)
bruner
Ok, ale jak to zrobić za pomocą GUI ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.