Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Porównywanie stringów aby nie rozrużniało liter?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
abdiel
Witam!
Jestem dość początkujący w php, raczej zajmuje się stroną graficzną stron, niż ich silnikiem, więc wybaczcie mi.
Piszę bota pod gg. Chciałbym w jakiś sposób móc analizować to co pisze do mnie użytkownik.
Korzystam z funkcji strcmp, jednakże rozróżnia ona wielkość pisanych znaków i jak już ktoś powie witaj zamiast Witaj, to będzie kicha.
Czy istnieje jakaś funkcja, która zapewni mi podobne porównywanie, ale bez uwzględniania wielk. znaków?

Poza tym, może istnieje lepsze rozwiązanie, na które nie wpadłem, aby zmusić bota do analizy i rozmowy? - ale to już dodatkowe pytanie.
wookieb
  1. <?php
  2. if(mb_strtolower($ciag, 'utf-8')==$do_porownania))
  3. {
  4. // to samo
  5. }
  6. ?>

zamiast utf-8 możesz podać inne kodowanie.
$do_porownania wszystko musi byc z małycj liter.
Crozin
Popatrz w manualu (strcmp" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual) na sekcję "See Also" - masz tą odpowiedź na Twoje pytanie.
abdiel
Super, dzięki wielkie, masz rację, to jest dobry pomysł smile.gif

Jeszcze w takim razie zadam inne pytanie.
Załóżmy, że użytkownik napisze witaj, zamiast witam, czy może powinienem skorzystać w takim razie z wyrażeń regularnych, zamiast z funkcji strcmp? A może z jakieś innej, która porówna wybraną liczbę pierwszych znaków, nie uwzględniając odmian wyrazu? Pewnie takowa jest, obstawiam wstydnis.gif
wookieb
A w poście crozina pisze... "Czytaj manual" To nie..
http://pl.php.net/manual/pl/function.strncmp.php

A wyrażen mozesz sobie użyć.
abdiel
Spokojnie, ja wysłałem wiadomość, zanim przeczytałem to co napisał.
A manuala właśnie czytam smile.gif
Oczywiście dziękuję wszystkim za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.