Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zmiana php a uprawnienia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rkonik
Odrazu powiem że nie jestem specjalistą w dziedzinie serwerów.
Problem mój a w zasadzie wyjaśnienie problemu to:
Używam systemu joomla do zarządzania witryny. Całość chodziła na php 4.4.8 gdy poprosiłem o zmianę na 5.2.5 wszystko przebiegło bezproblemowo za jednym ale.
Katalogi które były zapisywalne z poziomu przeglądarki przestały być. Aby teraz mógł w nich zapisywać muszę zmienić uprawnienia na 777.
Czy ktoś jest w stanie wyjaśnić mi zależność pomiędzy zmianą wersji php a prawami dostępu??

-----
Dodane:
Ciągle przeszukuje zasoby sieci i nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie. Ale nasuwa mi się inne pytanie. Czy wprowadzono zmiany w php5 w porównaniu z php4 są aż tak wielkie że możemy stracić uprawnienia do folderów??
Darti
moze zmienil się wlasciciel plików (wczesniej było nim php 4 a teraz jest php 5) ?
Zyx
Wersja PHP i właściciele plików w systemach uniksowych to raczej nie są powiązane pojęcia. Ja myślę, że po prostu nie przekonfigurowałeś prawidłowo ustawień safe_mode + przy okazji coś schrzaniłeś. Uprawnienia to sprawa systemu operacyjnego, a nie PHP.
dr_bonzo
Cytat
Katalogi które były zapisywalne z poziomu przeglądarki przestały być. Aby teraz mógł w nich zapisywać muszę zmienić uprawnienia na 777.

Czy php chodzilo wczesniej jako modul apacha a teraz ... inaczej suphp, fcgi itp? Jako modul apacha to chodzi pod innym userem niz wlasciciel plikow - koniecznosc chmodow 777, dla innych rozwiazan php potrafi chodzic na userku wlasciciela plikow - chmody nie sa konieczne - popytaj admina.
rkonik
admin napisal

Cytat
Wiaze sie to z uzytkownikiem PHP i jego uprawnieniami jakie obecnie
posiada. Aby moc zapisywac w katalogach musza miec uprawnienia 777, a
pliki 666 (lub musza byc utworzone obecnie przez skrypty).

Nasuwa mi się pytanie czy obecnie ustawienie 777 jest bezpieczne??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.