Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] Rosyjska Cyrylica
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
anr
Witam, piszę prostą stronę w HTML, można powiedzieć iż jest to zwykła wizytówka w sieci.
Strona główna i dwie zakładki.

Robię stronę na podstawie przechodzenia pomiędzy folderami na serwerze czyli
3 foldery = 3 języki.

Mam stronę, po prawej flagi i przejścia / polski / angielski / ruski
Polskie znaki i angielskie zakładki - wszystko chodzi pięknie.

Jednak mam tekst po rosyjsku do całej strony, napisany jest w Wordzie. ( podobny temat był na tym forum, jednak nic nie pomaga )
Zmieniam na stronie kodowanie - NIC
Odpalam tekst w innych edytorach tekstu wrzucam na stronę - NIC
Dodaje tekst pisany cyrylicą poprzez edytory html jak pająk i wiele innych i - NIC
Już zgłupiałem zupełnie.

Mam tekst taki

Kod
Фирма существует с 1993 года. Занимается продажей и расфасовкой фруктов и овощей. Главным рынком экспорта являются Россия, Беларусь, Молдова, Литва и Латвия. Фирма пользуется заслуженным признанием и доверием у покупателей.
Благодаря последовательной коммерческой политике, целью которой является удовлетворение требований клиентов, фирма завоевала неоспоримое место как на польском,  так и на рынках Восточной Европы.
Поставляемый нами товар произведен непосредственно в экологически чистых польских сельских хозяйствах, а полуфабрикаты на самых современных комбинатах пищевой промышленности.

Czego bym nie zrobił wyświetla mi na stronie coś takiego

Kod
????? ?????????? ? 1993 ????. ?????????? ???????? ? ??????????? ??????? ? ??????. ??????? ?????? ???????? ???????? ??????, ????????, ???????, ????? ? ??????. ????? ?????????? ??????????? ?????????? ? ???????? ? ???????????. ????????? ???????????????? ???????????? ????????, ????? ??????? ???????? ?????????????? ?????????? ????????, ????? ????????? ??????????? ????? ??? ?? ????????, ??? ? ?? ?????? ????????? ??????. ???????????? ???? ????? ?????????? ??????????????? ? ???????????? ?????? ???????? ???????? ??????????, ? ????????????? ?? ????? ??????????? ?????????? ??????? ??????????????.

Może ktoś ma jakieś rozwiązanie ( zaznaczę, że proste ) na ten problem.
Pozdrawiam serdecznie, Michał
Crozin
1) Powinieneś skoyrzystać z Unicode - UTF-8.
2) Pliki powinny zostać zapisane w takim kodowaniu, w META powinno być takie zadeklarowane.
3) Upewnij się, że ustawiony jest font, który obsługuje cyrlicę, bądź istnieje taki liście fontów ustawionych poprzez font-family.
anr
Używałem kodowania UTF-8, iso-8859-2 i typowych kodowań na Rosję itp. W meta wpisuję lang na ru / pl na najróżniejsze. Próbowałem chyba wszystkiego. Nic.
Czcionka czy Arial, czy Tahoma, czy Calibri ( wszystkie fonty w wordzie i photoshopie po wklejeniu tekstu wyświetlają cyrylicę bezbłędnie )
Są te fonty zdefiniowane w CSS i dalej na stronie znaki zapytania. Wszystkie podstawowe rzeczy i wskazówki jaki były we wcześniejszych tematach na tym forum próbowałem i nic.
Dosłownie mam mętlik, po 2 dniach męki i prób przychodzę do was smile.gif
melkorm
skopiowałem to co dałeś do szablonu :
  1. <head>
  2. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
  3. </head>
  4. <body>
  5. Фирма существует с 1993 года. Занимается продажей и расфасовкой фруктов и овощей. Главным рынком экспорта являются Россия, Беларусь, Молдова, Литва и Латвия. Фирма пользуется заслуженным признанием и доверием у покупателей.
  6. Благодаря последовательной коммерческой политике, целью которой является удовлетворение требований клиентов, фирма завоевала неоспоримое место как на польском, так и на рынках Восточной Европы.
  7. Поставляемый нами товар произведен непосредственно в экологически чистых польских сельских хозяйствах, а полуфабрикаты на самых современных комбинатах пищевой промышленности.
  8. </body>
  9. </html>

I mam piękną cyrylice smile.gif
Crozin
ISO-8859-2 nie ma sensu nawet próbować, bo ono nie obsługuje takich znaków.
Jak już pisałem UTF-8 jest tu rozwiązaniem. Wygląda na to, że masz problem z poprawnym zapisaem pliki. Jakiego edytora używasz? Bo jak rozumiem w kodzie masz:
  1. <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" />
anr
Kod
<head>    
    <title>Jakis tam tytul</title>      
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" />
    <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" media="screen" />  
  </head>  
   <body>

.... kilka divow ...

<p>

Фирма существует с 1993 года. Занимается продажей и расфасовкой фруктов и овощей. Главным рынком экспорта являются Россия, Беларусь, Молдова, Литва и Латвия. Фирма пользуется заслуженным признанием и доверием у покупателей.
Благодаря последовательной коммерческой политике, целью которой является удовлетворение требований клиентов, фирма завоевала неоспоримое место как на польском,  так и на рынках Восточной Европы.
Поставляемый нами товар произведен непосредственно в экологически чистых польских сельских хозяйствах, а полуфабрикаты на самых современных комбинатах пищевой промышленности.

</p>

... kilka divow ...

</body>
</html>

Efekt na stronie :

Ładnie pięknie, grafika, dobre rozmieszczenie tekstu i w ogóle.
Cyrylice wyświetla tak :

Kod
????? ?????????? ? 1993 ????. ?????????? ???????? ? ??????????? ??????? ? ??????. ??????? ?????? ???????? ???????? ??????, ????????, ???????, ????? ? ??????. ????? ?????????? ??????????? ?????????? ? ???????? ? ???????????. ????????? ???????????????? ???????????? ????????, ????? ??????? ???????? ?????????????? ?????????? ????????, ????? ????????? ??????????? ????? ??? ?? ????????, ??? ? ?? ?????? ????????? ??????. ???????????? ???? ????? ?????????? ??????????????? ? ???????????? ?????? ???????? ???????? ??????????, ? ????????????? ?? ????? ??????????? ?????????? ??????? ??????????????.

Edytory :

- Notatnik
- WordPad
- ExtraPage2
- Pająk

We wszystkich to samo.

EDIT

Cytat(melkorm @ 21.05.2009, 15:11:28 ) *
skopiowałem to co dałeś do szablonu :
  1. <head>
  2. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
  3. </head>
  4. <body>
  5. Фирма существует с 1993 года. Занимается продажей и расфасовкой фруктов и овощей. Главным рынком экспорта являются Россия, Беларусь, Молдова, Литва и Латвия. Фирма пользуется заслуженным признанием и доверием у покупателей.
  6. Благодаря последовательной коммерческой политике, целью которой является удовлетворение требований клиентов, фирма завоевала неоспоримое место как на польском, так и на рынках Восточной Европы.
  7. Поставляемый нами товар произведен непосредственно в экологически чистых польских сельских хозяйствах, а полуфабрикаты на самых современных комбинатах пищевой промышленности.
  8. </body>
  9. </html>

I mam piękną cyrylice :)

U mnie to niestety nie działa ...
Proszę tutaj dowód : http://img32.imageshack.us/img32/2874/sssd.jpg
matixrr
notatnik

wklejasz to co dal @melkorm

bierzesz zapisz jako i wybierasz tam kodowanie na utf-8 i zadziala (oczywiscie zapsiz jako wszystkei typy plikow + koncowka html w nazwie)
anr
Cytat(matixrr @ 21.05.2009, 15:28:10 ) *
notatnik

wklejasz to co dal @melkorm

bierzesz zapisz jako i wybierasz tam kodowanie na utf-8 i zadziala (oczywiscie zapsiz jako wszystkei typy plikow + koncowka html w nazwie)

Teraz śmiga, dzięki ; *
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.