Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][IE][FLASH]problem z wyświetleniem strony pod IE
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Karen
Witam,
od dłuższego czasu walczę z problem na swojej stronie. Jako, że skończyły mi się już pomysły prosiłbym Was o pomoc.
Strona to moja prywatna galeria, która korzysta z gotowego skryptu. Za zadanie ma pobierać dane z RSS'a i wyświetlać dane jako foty.
Niby wszystko działa, ale jednak nie do końca. Strona nie wyświetla się lub wyświetla bardzo wybiórczo (raz na 10) na IE.
Wszystko wskazuje na to, że winny temu jest właśnie ten skrypt z flasha. Kiedy jednak testuje sam skrypt działa pod IE bez zarzutu. Problem musi być w implementacji?

Do rzeczy, na IE7 wyskakuje okienko, że połączenie zdalne zostało przerwane. Na IE8, że okno jest albo zajęte (i koniec na tym), albo:
"HTML parsing error: unable to modify the parent container element before the child element is closed (KB927917)", a grafiki na stronie się nie zmienią. To natomiast sugeruje problem z rssem.

Wiem, że trochę chaotycznie to brzmi, ale naprawdę sam już nie wiem co z tym zrobić.
Sam kod strony nie jest jakoś skomplikowany, a działać jakoś nie chce.
Dodam jeszcze tyle, że pod innymi przeglądarkami jest ok.
Jeśli będzie trzeba podam oczywiście adres strony.
neosatan
Bez kodu raczej ciężko jest cokolwiek powiedziec, takze jak wstawisz podejrzany kawałek to pewnie będziemy w stanie coś powiedzieć
Karen
Widzę, że też nikt nie wie dlaczego tak się dzieje. Postaram się opisać mechanikę strony.

Główny kod strony to oczywiście php, który korzysta z templatek w osobnych plikach (system autorski).
Templatka zawiera kod importujący specjalnego js i flasha.
  1. <script type="text/javascript">
  2. var so = new SWFObject("gallery.swf", "gallery", "650", "300", "8");
  3. so.addParam("quality", "high");
  4. so.addParam("wmode", "transparent");
  5. so.addParam("background", "transparent");
  6. so.addParam("allowScriptAccess", "always");
  7. so.write("flashcontent");
  8. </script>

Dość oczywiste.

Strona zapisuje pozycję podglądacza do sesji i dzięki temu generuje RSS, który wyświetla fotki z danej kategorii.
  1. <item>
  2. <title>'.$img["title"].'</title>
  3. <link>http://edens.citymedia.pl/?rss,'.$img["id"].'</link>
  4. <description><![CDATA[Opis: '.$img['opis'].']]></description>
  5. <pubDate>'.date("Y-m-d H:i:s",$img["data"]).' CEST</pubDate>
  6.  
  7. <media:content url=" - ścieżka do obrazka -"
  8.                               type="image/jpeg"/>
  9. </item>

Strona jednak po IE się nie chce wyświetlić. Tam gdzie tego flasha nie ma strona działa. Działa także pod każdą inną przeglądarką.
Ma może ktoś jakieś sugestie? smile.gif
erix
A wiesz, że czytniki RSS wprowadzają ograniczenia, jeśli chodzi o używanie skryptów? Nie wiem, jak jest z RSS pod IE, ale stawiam, że po wstawieniu przez <object/> będzie ok.

Przynajmniej ja zrozumiałem, że flash jest właśnie w RSS. Ale:
Cytat
Templatka zawiera kod importujący specjalnego js i flasha.

Ten listing, to za mało.
Karen
Nie wiem, czy Cię dobrze zrozumiałem, ale w tym wypadku ograniczenia chyba odpadają (?)
Flash na stronie wstawiony jest jak każdy inny. SWF sam odwołuje się do osobnego pliku php, który dynamicznie generuje rss. Jeśli dobrze więc rozumuję to nie przeglądarka odczytuje rss tylko skrypt.
Jak odpalę bezpośrednio kanał rss pod IE to lista zdjęć się ładuje poprawnie.

Wydaje mi się, że problem leży gdzieś indziej.
Zastanawia mnie też ciągle ten komunikat, który pojawia się czasem (nie zawsze) pod IE 8.
"HTML parsing error: unable to modify the parent container element before the child element is closed (KB927917)"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.